GİMDES Yayınları

Yeni Dünya Düzeni ve Helal Gıda

Dergi Abonelik

SORULAR SİTESİ

Tescilli Logolarımız

GİMDES.org eBülteni

* = doldurulması zorunludur

tarafından desteklenmektedir MailChimp!

Referans Gazetesi’nin GİMDES Hakkındaki Haberi

Referans Gazetesi

Referans Gazetesi

Referans Gazetesi, 19.07.2005 tarihli sayısında GİMDES hakkında bir haber yaptı. GİMDES başkanı Faruk KÖSE ile yapılan görüşmeyi esas alan haber metnini, tashih hatalarını düzeltmeden, aynen veriyoruz.

HACCP’ten sonra gıdada ‘Helal Sertifika’ devri

Hijyen ve kalite güvencesi ISO ve HACCP belgelerine şimdi İslami usullere uygun olduğunu gösteren sertifika ekleniyor. Üç ay önce kurulan bir dernek, Yahudilerin koşer sertifikası benzeri bir sertifika verecek.

“Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği”, Yahudilerin Koşer Sertifikası örneğinden yola çıkarak İslami usullere uygun ‘helal’ sertifika vermeye hazırlanıyor. Dernek Başkanı Faruk Köse, Türkiye’de tüketilen gıda ürünlerinin islam kurallarına uygunluğu konusunda sıkıntı yaşandığını belirterek, amaçlarının her iki konuya da uygun sağlıklı gıda tüketimini sağlamak olduğunu söyledi. Dernek aynı zamanda kozmetik ve temizlik maddeleri konusunda da sertifika verecek.

GİMDES’in vereceği sertifika firmaya değil ürüne verilecek. Bir firmanın 99 ürünü varsa hepsine ayrı sertifika verileceğinin altını çizen Köse, “Bizim amacımızı ilgili ürünün hangi koşullarda hangi katkı maddeleriyle üretildiğinin yanı sıra ambalajlanmasından depolanmasına kadar bütün süreci kapsıyor. Bu nedenle, firma değil ürün bazlı sertifika vereceğiz” dedi.

Ürünün GİMDES sertifikası alması için önce ISO ve HACCP sertifikalarına sahip olması gerekiyor. Sertifika işleminin tüzükte belirtildiği gibi firma ve dernek arasındaki ikili anlaşma üzerinden yürütüleceğini belirten Köse, “Firma sertifika alacağı ürünle ilgili bize başvuru yapacak. ISO ve HACCP sertifikası yoksa edinecek, varsa bizim denetim ve analizlerimiz sonucunda sertifika alarak sürekli denetimlerimize tabi olacak” diye konuştu.

Analizler yurtdışında yapılacak

Öte yandan analizler konusunda Türkiye’deki laboratuvarların yetersiz kalacağını düşündükleri için Almanya ya da İngiltere’de yaptıracaklarını belirten Köse, “Asıl idealimiz genetiği değiştirilmiş ürünler dahil her türlü analizin yapıldığı büyük bir laboratuvar kurmak” dedi. Denetimler ise dernek çatısı altındaki oluşturulan iki ayrı bilim kurulu tarafından yapılacak. Kimyager, gıda ve ziraat mühendisleri gibi uzmanların yer alacağı ilk kurul ürünün kalite ve hijyen açısından denetlerken, İslam uzmanlarının ve din adamlarının yer alacağı ikinci kurul İslami kurallara uygunluğu konusunda karar verecek.

Sertifika alan firmalar, belli bir sertifika ücretinin yanı sıra, analiz ve diğer masrafları da kendileri karşılayacak. Fiyatların henüz belli olmadığı söyleyen Köse, toplanan ücretlerin denetim yapan personele verileceğini söyledi. Üç aylık bir geçmişi olan derneğin sertifika vermek için tam olarak hazır olmadığını söyleyen Köse, sadece kimya ve et ürünleri konusunda sertifika vermeye hazır olduklarını, bu konuda biri beyaz et olmak üzere iki firmanın başvurusu olduğunu söyledi.

Müslüman coğrafyasına hitap edecek

Sayıları Müslümanlar kadar olmasa da Yahudilerin ve vejeteryanların kendi istedikleri gıda besinlerini tüketmek için sertifikalandırma yöntemine başvurduklarını hatırlatan Köse, Müslüman coğrafyasında ise bu tür bir çalışmanın olmadığını GİMDES’in vereceği sertifikanın bu anlamda ilk olacağını vurgulayarak “Hedefimiz tüm dünya coğrafyası” diyor. Türkiye’de mevcut Gıda Kodeksi’nin toplumun büyük kısımını oluşturan Müslümanların duyarlılıklarına cevap vermekten uzak olduğunu belirten Köse, örneğin bazı besin maddelerinde belli oranlarda alkole izin verildiğini ya da katkı maddelerinin hammadde kaynağının İslam’da haram olarak tanımlanmış hayvanlardan elde edildiğini belirterek “Biz Gıda Kodeksi tek başına Müslümanlar için düzenlemeli demiyoruz. Ama Müslüman bir ülkede yaşadığımız da göz ardı edilmeli” diye konuştu.

Öte yandan verecekleri sertifikanın Yahudilerin Koşer sertifikasından farklı olduğunu söyleyen Köse, “Biz buna Helal sertifika demektense GİMDES Sertifikası demeyi tercih ediyoruz. Çünkü biz İslami kuralların yanı sıra gıda hijyeni, kalitesi ve uluslararası sertifikalara uygunluğu gibi konuları da önemsiyoruz” dedi.

Gıda mahkemeleri kurulsun

Türkiye’de gıda mahkemeleri kurulması için çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Faruk Köse, “Şu anda toplumda pek çok gıda ürünü protesto ediliyor. Bu alanda tıpkı aile mahkemeleri kurulması gerekiyor. Çalışmalarımız yetişirse meclisin yeni çalışma döneminde gıda mahkemeleri teklifimizi sunacağız” dedi. Köse, Gıda Kodeksi’nin değiştirilmesi yönünde de çalışmaları olduğunu ve Gıda Kodeksi değiştiği takdirde, 5179 Sayılı Gıda Kanunu çerçevesinde denetim yapmaya sivil kuruluşlardan biri olacaklarını söyledi.

Comments are closed.