Destek Çağrısı

GİMDES’e Nasıl Destek Olunur?

“Helal rızık, hakça kazanç, temiz beslenme, sağlıklı yaşama” ilkesinden hareketle kurulan GİMDES, “yiyecek, içecek, ilaç, temizlik ve kozmetik ürünleri ile temel ihtiyaç maddelerinin ve sağlıkta kullanılan diğer maddelerin helalliğini, temizliğini-hijyenikliğini, insan sağlığına faydalılığını” sağlamayı hedef almakta ve “her yiyecek gıda değildir, her madde helal olmaz, her ilaç şifa vermez, her temizlik maddesi temizleyici değildir” ana temasından hareket etmekte.

“Derneğin amacı, bireyin ve toplumsal bütünlüğün gıda maddeleri, kozmetik, ilaç ve temizlik ürünleri başta olmak üzere hayatında kullanabileceği bütün ihtiyaç maddeleri hakkında bilinçlenmesini sağlamak; bu maddelerin inancı bakımından helal olup olmadığı, sağlık bakımından temizlik ve fayda taşıyıp taşımadığı, beslenme düzeni açısından yeterli ve gerekli olup olmadığı, kullanılmasının ya da kullanılmamasının neler getirip götürdüğü gibi hususlarda “bilinçli insan ve bilinçli toplum” yetiştirilmesi konusunda çalışmalar yapmak, projeler üretmek, özel ve tüzel kurum ve kuruluşlara, Hükümet ve Parlamento organlarına bu hususta üretilen projeleri sunmak, “gıda ve ihtiyaç maddeleri” hakkında duyarlılık kazandıracak, kontrol ve denetim sağlayacak, sertifikalandırılmasını gerçekleştirecek çalışmalarda ve her türlü sosyal, siyasal, iktisadi, kültürel, sanatsal, düşünsel, ticari, eğitimsel ve benzeri faaliyetlerde bulunmaktır.

“Gıda ve ihtiyaç maddeleri ile sağlıkta ve temizlikte kullanılan maddeler” üzerine çalışmaları olanların, proje sunanların ya da üretimde bulunmak isteyenlerin, güçlerini birleştirerek hizmet çerçevesini yaygınlaştırmak ve etkinleştirmek; bireyin ve toplumun “helal rızık, hakça kazanç, temiz beslenme, sağlıklı yaşama” istek ve ihtiyacı bakımından bilinçlenmesine karşı duran, engel oluşturan kişi, kurum ve kuruluşların çaba ve çalışmalarını deşifre ederek kamuoyunun bilgisine sunmak, bu tür çaba ve çalışmalardan birey ve toplumun korunmasına katkıda bulunmak için her alanda aydınlatıcı ve uyarıcı hizmetler vermek, bu tür hizmetleri verenlere yardımcı olmak ve organizasyonu sağlamaktır.

Gıda, temizlik ve temel ihtiyaç maddeleri ile ilaç ve diğer sağlık maddeleri için belirlenecek kriterler bakımından sertifikalandırılması için gerekli çalışmaları başlatmak, organize etmek, yapmak, yürütmek ve sertifikalandırmayı gerçekleştirmektir.”

İşte bu denli büyük amaçlara ve faaliyetlere adım atmış olan derneğimizin, amaçlarlımız hususunda hemfikir olanların, bizimle aynı duyarlılığı taşıyanların desteğine ihtiyaç vardır. Bu desteğin, sitemizi yakından takip eden üye ve ziyaretçi kardeşlerimizden önemli ölçüde sağlanabileceğine inanıyoruz.

Beklediğimiz destek iki şekilde olabilir. Birincisi, Derneğimizin resmî Banka Hesaplarına yapılabilecek nakdî bağışlar. (Lütfen yapacağınız bağışlar için, dekonta “bağış” ibaresini yazdırmayı unutmayınız.)

Sizlerden beklediğimiz desteğin ikincisi ise, Derneğimiz Tüzüğünde belirtilen meslekî ve tecrübe formasyonuna uyan kurullarda görev almak… Tüzüğümüze göre 4 Kurulumuz bulunmaktadır.

1-Bilim Kurulu

Değişik bilim alanlarında çalışmaları ve yapıtlarıyla tanınmış, birikimleriyle gıda madeleri, ihtiyaç maddeleri, ilaç, sağlık malzemeleri, kozmetik ve temizlik ürünleri konularında Dernek çalışmalarına katkıları olacaklar arasından seçilecek kişilerden oluşur. Bu kurul, Derneğin amacı doğrultusunda yapılacak bilimsel çalışmaların ve ilgili etkinliklerin belirlenip yönlendirilmesinde Yönetim Kurulu ve Genel Başkanın isteği üzerine ya da kendiliğinden görüş bildirir.

2-Danışma Kurulu

Mesleklerinde deneyim kazanmış ve Derneğin amaçlarına uygun alanlarda tanınmış üyeler arasından seçilecek kişilerden oluşan bir kuruldur. Yönetim Kurulu ve Genel Başkanın isteği üzerine ya da kendiliğinden, alanına giren konularda Derneğin faydalanacağı görüşlerini bildirir, etkinlikleri düzenler ya da düzenletir, lüzumlu çalışmaların gerçekleşmesini sağlar.

3-Gıda Ürünleri Kurulu

Gıda Mühendisi, Veteriner Hekim, Ziraat Mühendisi, Diyetisyen Doktor, Kimyager, Biyolog, Gıda İmalatçısı olarak mesleklerinde deneyim kazanmış ve Derneğin amaçlarına uygun alanlarda çalışmayı kabul edenler arasından seçilecek kişilerden oluşan bir kuruldur. Yönetim Kurulu ve Genel Başkanın isteği üzerine ya da kendiliğinden, alanına giren konularda Derneğin faydalanacağı görüşlerini bildirir, etkinlikleri düzenler ya da düzenletir, lüzumlu çalışmaların gerçekleşmesini sağlar.

4-Hukuk Kurulu

Derneğin amaçlarına uygun olarak, gıda, ilaç, temizlik, kozmetik ürünleri ve diğer ihtiyaç maddeleri üzerinde bunların fıkhi durumları ve bunlarla ilgili hukuki hususlar hakkında görüş belirtmek üzere çalışmayı kabul edenler arasından seçilecek bir kuruldur. Kurul, gerek mevzuat açısından, gerekse hukuk anlayışları ve din açısından incelemelerde bulunur.

Bu Kurullarda görev almak isteyen kardeşlerimiz, www.gimdes.org adresindeki Üyelik Formu’nu doldurarak müracaat edebilirler. Bu formun en alt bölümündeki “ÜYE HAKKINDA BİLGİ” bölümünde, derneğin hangi kurulunda görev almak istediğinizi belirtmeli ve deneyim ve tecrübelerinizi, meslek ve işinizi ifade etmelisiniz.

Dernek çalışmalarımızda belirlediğimiz ilk hedeflerimiz arasında şunları zikredebiliriz:

1-Ülkemizde üretilen veya ithal edilen ürünlerin ve katkı maddelerinin denetimini ve Helal Sertifikalama çalışmalarını yürütmek. Amacımız, Gıda ve ihtiyaç maddeleri, temizlik ve kozmetik ürünleri, ilaç ve diğer sağlık malzemeleri üreticilerinin ürünlerinin sertifikalandırılmasını yapmak, uygun olanlara “GİMDES SERTİFİKASI” vermektir.

2-En kısa zamanda, internet imkânı bulamayan üretici ve tüketici kardeşlerimize çalışmalarımızı ulaştırabilecek “Aylık Bülten” yayınlamak. Bu bültende, ülkemizde gıda, temizlik ve temel ihtiyaç maddeleri ile ilaç ve sağlıkta kullanılan diğer maddelerin niteliği, içeriği ve kazandırıp kaybettirdikleri bakımından bilinçlenme ya da bilinçlenmeye engel olma ile ilgili çalışmaları ve uygulamaları araştırmak, belirlemek, elde ettiği sonuçları kamuoyuna, ilgili kişilere ve mercilere duyurmak; ayrıca “gıda”, “ilaç”, “sağlık malzemeleri”, “temizlik ürünleri”, “kozmetik mamulleri”, “helal”, “haram”, “beslenme”, “ihtiyaç maddeleri” vb. konularda bilimsel ve akademik inceleme ve araştırmalar yapmak, yaptırmak ve bu alandaki gelişmeleri izlemek, değerlendirmek, müdahil olmak, etkilemek ve sonuçları kamuoyuna ve ilgililere duyurmak gibi önemli hizmetler yapmayı plânlıyoruz.

3-“Gıda Kontrol, Denetim ve Genetik Araştırma Akademisi”nin ve bu akademi çerçevesinde ve bu akademiye zemin oluşturmak için laboratuarlar, test ve tahlil merkezleri, inceleme ve denetim birimleri kurulması için çalışmalar yapmak; bu amaçla “Gıda Genetik Araştırma Laboratuvarı”nın kuruluş çalışmalarını başlatmak.

4-En kısa zamanda uluslar arası “Helal Ürünler ve Helal Sertifikalama İşbirliği” konusunda bir konferans düzenlemek,

Geliniz! Halkının ekseriyeti müslüman olan ülkemizde, çok gecikmiş, çok ihmal edilmiş bu konuya hep birlikte öncülük etmenin mutluluğunu birlikte paylaşalım.

31 Yorum yapılmış.

  1. İLKER İNCEKAŞ - Nisan 18, 2009

    Merhaba,
    Elinize ve emeğinize sağlık. İçimden, dolu dolu tebrik ve takdir etmek geliyor, sizleri. Allah(c.c.), selâmet versin, efendim. Kolay gelsin, (zorluklarla karşılaşağınızdan, hiç şüphem olmadığını belirterek) kolay gelsin.. Ağıza ve bedene alınanın, helâl yahud haram oluşu, bizce çok çok mühim! Lâkin, bu uyarılarınız,(tarih boyunca olduğu gibi) bâzı kimselerin menfâatlerine dokunacak. Kızgınlık duyacaklardır…Bana ulaşılırsa, memnun olurum. Gücüm neyi karşılayabiliyorsa, destek olmak isterim, inşâAllah.

  2. faik - Nisan 24, 2009

    selam,ELLAH zül-celalim sizleri bu yolda oldugunuz müddetce
    ummadiginiz basarilarla mükäfatlandirsin.müslüman kasaptan bile alirken cekiniyorum,cünkü duyumlar hic ic acici degillerdi,ALLAH selamet versin.hasretle bekledigimiz.emanetin en güzeline emanetiz.baki-selamlar.
    hzfk

  3. İsmetullah Güler - Nisan 24, 2009

    Çok hayırlı bir teşebbüs.Allah razi olsun.Emeği geçen herkesi kutluyorum.İsmetullah GÜLER
    Eğitimci

  4. İsmetullah Güler - Nisan 24, 2009

    Teşebbüste bulunan ve emeği geçen herkesi kutluyorum.Hayırlı bir çalışma.Allah razı olsun.

  5. yusuf hasırıcı - Nisan 26, 2009

    sizleri tebrik ediyorum
    allah yardımcınız olsun

  6. Yusuf - Nisan 26, 2009

    Calismalariniza gonulden destek veriyorum , uzun yillardir bir kurulusun eksikligini yasiyorduk dunyadaki muslumanlar olarak ,helal ve haram konusunda duyarli olan tum inanalara hayirli olsun ,
    Avrupada boyle bir tescil kurulusunun olmasi sart ,calismlarinizda Allah yardimciniz olsun

  7. mehmet süreyya - Nisan 26, 2009

    helal gıda olarak müsbet firmalar bile ürünün içeriği hakkında bilgi vermemekteler. örneğin bir yoğurtta katkısız olarak yazılmasına rağmen ürün bir ay bozulmuyor.veya unlarda beyazlatıcı olarak bir madde konuyor var olup olmadığı yazılmıyor. gıda konusunda gerçekten helal haram konusunda bilgiye sahip değiliz. sertifikalandırdığınız ürünler hakkında bilgi verirseniz memnun oluruz.
    çalışmalınızda başarılar.

  8. bilal - Nisan 28, 2009

    S.a cok güzel harikasınız yıllardır ihtiyac olan bir konu .Allah razı olsun

  9. ekrem atar - Nisan 28, 2009

    Uzun süreden beri beklenilen böyle hayırlı bir çalışmayı başlattığınız için Allah sizlerden razı olsun, bende bir gıda mühendisi olarak sizlerle teknik konularda çalışmak isterim . Çalışmalarınızda başarılar dilerim . derneğinize nasıl üye olabilirim.

  10. NAZIM OTLU - Mayıs 1, 2009

    çok hayırlı bir çalışma öncelikle pratik ve kolay korunma usulleri anlatılsa çok iyi olur. Allah yar ve yardımcınız olsun

  11. ALİ KORKUT - Mayıs 3, 2009

    Herşein mideden gectigini düşünürsek yaptıgınız hizmetin nekadar ehemnitli oldugunu anlarız ALLAH hayırlı iş yapanların yardımcısıdır.

  12. hacire - Mayıs 11, 2009

    allah yar ve yardımcınız olsun

  13. latif küçük - Mayıs 17, 2009

    S.A ALLAH razı olsun cümlenizden bu zaman da neler yediğmizi bilmeden havire yedirdiler cümlemize bari şimdiden sonra yemenin gayretini gösterelim yolunu öğretelim bir nebzede olsa bu münesebetle bir kere daha sizlerden ALLAH razı olsun ..Baki selamlar

  14. Ahmet AKALIN - Mayıs 21, 2009

    Helal gıda konusu özellikle fitne devri olarak yaşadığımız şu zamanda çok önemli bir konu.Bu müslümanlar tarafından itinayla ele alınması ve idame ettirilmesi gereken bir sektör olmalı.Hatta ekonomik olarak zararına da olsa…Ya da kar marjı gözetilmesi akla bile getirilmeden…Nitekim fitne devrinde yaşıyoruz ve helal gıda sertifika sistemine geçiş birilerini fena halde rahatsız edecektir…Bu işi sulandırma,baltalamaya çalışanlar olacağı gibi müslümanın eline yüzüne bulaştırmış olması durumunda zil takıp oynayanlar büyük gürültü kaynağı olacaklardır…Başarmamız dileği ve duasıyla…

  15. tuğba - Mayıs 27, 2009

    bazı gıdalar yanlış yapılıyor bunu açıklamayı insanlık için bir görev kabul ediyorum sitenizde domates salçasının yapımını anlatmışsınız ama yanlış olan domates asla pişirilmez domatesi doğal yolla yani güneşte kurutarak salça yapılması gerekir bunları daha iyi inceleyip yayınlarsanız sevenirim ayrıca bütün bunları anlatan günümüzün lokman hekimi dr.aidin salihin kitabında gıdalar nasıl tüketilmeli çok güzel anlatmış ilgilenlere duyrulur…

  16. AHMED ASLAN - Haziran 19, 2009

    Helal Gıda Sertifikası Türkiyede rasmen çıkması için Hükümetle bir çalışmanız varmı bu Helal gıda sertifikası bir an önce yasallaşması lazım burası Müslümanların yaşadığı bir ülke bu yüzden bu Helal Sertifikasyonu nun yasallaşması çok önemli bunu Dört Gözle bekliyoruz , Çıkmamasına ne gibi engeller var bunlarıda bilelim Hatta her ilde bu konuda halkı uyarıcı konferanslar paneller düzenlensin Diğer Partilerlede Temasa GEÇİLSİN BU OLAY HER KEZE DUYURMALIDIR, BİLGİLENDİRİLMELİDİR RADYO VE TV. lerden duyurulmalı bilgi verilmeliDiyanetlede Yakın bir ilişkiye girilmelidir. şu an Türkiyede ne yediğimiz belli değil Neler yediriliyor halka bu bilinmelidir Hatta gereklidir bir gıda Labaratuvarı kurun Müslümanları bilgilendirin şu gıdalarda şu var şu gıdalar yenebilir diyerek uyarın ona göre hareket edelim kimse e.320ne olduğunu bilmiyor araştıramıyor yapansa çok az bu Halka inmedi o yüzden gıda araştırılmaları ciddi olarak ülkemizde yapılmalıdır. Çalışmalarınızda Başarılar dilerim, Allah yar ve Yardımcınız olsun…

  17. huseyin - Haziran 20, 2009

    Helal sertifika çalışmaları, Türkiye’de ihracata yönelik olarak devam etmekte Türkiye’den kurumlar başvurmaktadır. Bu firma isimleri yakında sitemizdende yayınlanacak.
    Yurtiçine yönelik çalışmalar ancak bu helal bilinci belli bir aşamaya ulaşana kadar olması zor görünüyor. Bizim derneğimizde sizin gibi vatandaşlarımızdan aldığı destekle imkan ve kabiliyetleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürmekte, bu bilincin oluşturulması için gayret etmektedir.
    Biz bir dernek olarak faydası olabilecek tüm kardeşlerimizden maddi,manevi yardımlarını bekliyoruz, bizi derneğimizde ziyarete edin beraber bu konuda ne yapabileceğimizi konuşalım.
    allahın selamı üzerinize olsun.

    TEL : +90 212 438 33 18
    FAKS : +90 212 438 33 19

    E-Posta:
    irtibat@gimdes.org

  18. ahmet - Haziran 22, 2009

    selam ve duaile. istanbul. pendik .dumlupınar mahhallesinde.gözdağı parkına ckıkar ken sağ da dondurmaçı var fakat inasanlara boya katkılı dondurma satıyo. zapıtalara soyledım hereks boya ktıyo dedı neyapmam gerek ((bunu ben tesbit ettım bu mahalaede oturuyorum zaten)) selam ve dua ile 0537 695 82 03..

  19. huseyin - Haziran 24, 2009

    öncelikle bu gayretiniz için gerçekten teşekkür ediyorum. Genelde dondurma sektöründe renklendiriciler,kıvam arttırıcılar çok kullanılır,
    Dondurma sektöründe öncü markalardan birinin dondurmasının üzrinde yazılı olan katkı maddeleri şöyle; stabilizatörler(guar gam,lokust bean gam,karragenan),
    renklendiriciler(klorofil ve klorofillerin bakır kompleksleri) bu maddeler içinde E407* rumuzlu karragenan :Kıvam artırıcı etilen klorohidrin oluşumu sebebi ile yüksek kanserojen,ülser ve zehirlenme riski taşıyor, bu sadece bir örnek,
    http://www.gidaraporu.com/koruyucu-katki-maddeleri-listesi_g.htm
    dolayısıyla sağlığımızı,ailemizi, helali ve haramı düşünüyorsak bilinçlenmeliyiz. Siz tek başınıza bir şey yapamazsınız, ama en azından firma sahibine katkı maddesiz dondurma talebinizi iletin, çevrenizdeki insanlarada bunu anlatın. ancak birlik olursanız birşeyler yapabilirsiniz.

  20. Gariban Derviş - Temmuz 31, 2009

    selamun aleykum.

    çalışmalarınızda başarılar dilerim.eğer varsa site bannerınız vesaire yayınlamak siteriz.

    vesselam.

  21. nuhsaral - Ağustos 1, 2009

    Bu ilginiz ve desteğiniz için teşekkür ederiz.
    Sizin bu yorumunuz üzerine banner hazırlamaya başladık, bitince sitemizde bannerları kullanmak isteyen arkadaşlar için yayınlanacak.

    Desteklerinizi bekliyoruz.
    Helal ürünler dünyayı sarsın inşallah.
    a.e.olun

  22. Fecr - Ağustos 5, 2009

    Helal yolda atılan bu adımları ve gayretleri gönülden destekliyoruz.Rabbim yar ve yardımcınız olsun bizlerin de duyarlılığın artırsın,Amin.

  23. ozgur birdal - Ağustos 13, 2009

    Merhabalar…
    Ben Birlesik Arap Emirliginde yasadim…Bu ülkeye gida maddelerini neredeyse tamami disardan geliyordu…Avusturalya dan et ,Danimarka dan slam ve peynir,Hindistan dan et ve sut urunleri,Yeni Zellanda dan tavuk v.s…Hepsinin uzerinde “halal” damgasi var ve insanlar buna bakarak urunleri aliyorlar…Hep hayiflandim neden benim ülkemin kaliteli ve guzel urunleri bu sekilde pazarlanamiyor diye…Çalismalarinizi gonulden destekliyor basarilar diliyorum…

  24. nuhsaral - Ağustos 13, 2009

    Muhterem kardeşim,
    Bu güzel yorumunuz için Gimdes olarak teşekkür ederiz. Tüm halkımızı Gimdes’te yapılacak olan faaliyetlerde beraber çalışmak için merkezimize davet ediyoruz. Marketlerde satılan ürünlerde helal damgası inşallah birlikte bir çalışmanın sonucunda olacak.

    Allaha emanet olun.
    saygılarımızla

  25. Selami SUMEROGLU - Eylül 1, 2009

    S.A.
    Oncelikle helal sertifikasi zorunlu hale getirilmeli , Boylelikle buyuk ve kucuk firmalarin nerelerden hammadde veya yardimci madde aldiklari sorgulanabilir ve izleneblir , buda temiz mamul anlamina gelir . Bundan sonra insanlarin bilinclenmesi ve markali guvenilir urunlere yonelmeleri daha kolay olur , bu husus da firmalarin menfaatine bir durumdur . Helal sertifikasi zorunlulugu Turk Gida Kodeksinin bir alt basligi altinda yer almalidir.

    Tesekkurler

  26. taha şahin - Ekim 4, 2009

    bir radyo proraminda dınledım boyle sitelerin var olması ve helal urünlerın tescili hale gelmesi. yeni nesiller içinda faydasi olacagini düşünüyorüm tüm gimdes ailesine teşekkürler…yeni bilgiler edinmek üzere…

    alaha emanet olun

    iyi çalişmalar

  27. veysi oral - Kasım 8, 2009

    çalışmalarınız için teşekür ederim varsa çalışmalarunız helel dıda sertifikası ile bilgi almak isterim allah yar ve yardımcınız olsun tlf 05326505633

  28. Hasan Basri DABAN - Kasım 10, 2009

    Helal gıda ile ilgili ğirişimlerinizi candan destekliyor ve bu konuda gösterdiğiniz çaba için başarılar dileriz

    Göneydoğu Çevre Teknolojilerini geliştırme Derneği Yön Kur Başk. Ve Meslek Yüksek okulu Mezunları Derneği Yön Kur.Başk Yard. Hasan Basri DABAN

    hasanbasridaban@gmail.com cevrekatiatik@mynet.com

  29. metin kapkı - Aralık 2, 2009

    merhabalar
    fikir ve eylemlerinizden ötürü tebrik ediyorum
    konu insan sağlığı olunca sitenizi inceledim. fikir ve amaçlarınızın benim fikir ve amaçlarımla aynı olduğu için dikkatle inceledim. okul kantinlerinde çoçukların beslenmesi ile ilgili karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların çözülmesi konusunda bir proje hazırladım bunu milli eğitim bakanlığı, tarım il müdürlüğü ile paylaşmak istedim fakat kimse ilgilenmedi. sizin bu konudaki duyarlılığınız kadar resmi yetkililer duyarlı değil bu nedenle maddi ve manevi destek bulamadığım için fikir ve projemi rafa kaldırdım.
    çalışmalarınızı gönülden destekliyor başarılar diliyorum

    metin kapkı
    0312 397 48 75
    0532 548 67 26

  30. Ahmet Ünal - Aralık 6, 2009

    S A Bu sertifika musluman bir ülkede mutlaka olması gereken bir belgedir. Kontroller ve uygulamalar nasıl oluyor bilmiyorum ama ismi bile insana hoş geliyor.
    Kazanmak isteyen her şirket bu sertifikayı almalı. Herkese Teşekkürler.

  31. enes sahbaz - Aralık 20, 2009

    rabbim yar ve yardimciniz olsun cok guzel ve gerekli calismalar bunlar avrupa gibi yerlerde daha da zor herhalde helal gida tuketme hassasiyetini korumak ve devam ettirmek ben fransadan yaziyorum etrafimiztaki insanlarimiz bu konularda cok duyarsiz ve gaflet icerisinde; rabbim bilinc ve suur versin gafletten uyandirsin cumlemizi; buralarda nasil bir calismaya girebiliriz bir arayis icindeyim ;; selam ve dua ile allaha emanet olun ;;

Sizde Yorum Yazmak İstermisiniz ?