Moritus’tan Jamiat-Ul-Ulama kurumundan 2 kardeşimiz GİMDES’i ziyaret ettiler.
Toplantıya iştirak eden kardeşlerimiz kurum başkanları Sidick DilKholaush’un selamlarını Dr. Hüseyin Kami Büyüközer Hocaya ilettiler ve GİMDES’in çalışmalarından, ayrıca kendilerine ışık tutabilmesi açısından oldukça büyük tecrübesinden yararlanmak istediklerini belirttiler.
Aynı zamanda kendilerinin çalışmalarından da bahseden misafirlerin bu faaliyetlerini dinleyen Dr. Büyüközer tüm bu yapılanlardan memnuniyetini dile getirerek gereken desteği GİMDES olarak sonuna kadar vereceğini ifade etti.
Devamını Okuyun
WHC üyesi Halal Food and Safety UK, İngiltere’den Dr. Amir Masoom Bey GİMDES’i ve Dr. Hüseyin Kami Büyüközer’i ziyaret etti.
Ziyaret esnasında karşılıklı ikili ilişkilerden duyulan memnuniyet dile getirildi. Görüşmede WHC’nin Genel Kurul Toplantısından ve 15. Helal ve Tayyib ürünler Konferansı’ndan da bahsedildi.
Devamını Okuyun
Farklı etnik gruplardan oluşan Malezya, bu grupların farklı tüketim alışkanlıkları nedeniyle ülkemizin tarım ve gıda ürünleri ihracatı için önemli bir potansiyel arz etmektedir. Malezya gıda sanayi ülkedeki sınai üretiminin yaklaşık %10’unu gerçekleştirmektedir.
Malezya’nın tarım ve gıda ürünleri ihracatında palm yağı, kakao, su ürünleri ve hayvan yemi ön planda bulunmaktadır.
Başlıca ithal edilen ürünler kakao, şeker, hububat ve hububat ürünleri, yağlı tohumlar, et, yaş meyve ve sebze, süt ürünleri ve hayvansal yemlerdir.
Türkiye’de GİMDES JAKIM tarafından seneler önce helal ve Tayyib ürünler için yetki belgesi almıştır. Bu sebeple, JAKIM Malezya’ya ürünlerini satmak isteyen Türk firmalarına GİMDES’ten sertififika alma şartını aramaktadır.
Malezya’da helal sertifikası tüketiciler tarafından özellikle gıda ürünlerinde aranan bir belgedir. Söz konusu sertifikanın edinilme zorunluluğu şu anda sadece et, kümes hayvanları ve işlenmiş et gibi ürünlere uygulanmakta iken etle ilgili olmayan ürünler için helal sertifikası edinmek bir ihtiyaçtan ziyade, seçenektir.
Devamını Okuyun
1999 yılında kurulan World Halal Council’in (WHC) 19. Yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısı 11-13 Kasım 2023 tarihleri arasında İstanbul’da yapıldı. Toplantıya 20’yi aşkın ülkeden 35 kurumu temsilen 41 delege katıldı.
Yılda bir kez biraraya gelen WHC üyeleri genel kurulda kendi bölgelerinde Helal sertifikalandırma konusunda yaşanan gelişmeleri aktararak bilgi ve görüş alışverişinde bulundular. Bu maksatla her üye kendi bölgesinde yaptığı faaliyetler ile bir sonraki yapmayı planladığı işler hakkında bilgi sundu.
WHC’nin ana karar organı olan genel kurulda şu kararlar alındı:
WHC’nin tüzüğü son gelişmeler ve üyelerden gelen talep üzerine incelenerek bir sonraki genel kurula kadar yapılması düşünülen değişiklikler hakkında bir taslak hazırlanacak.
WHC yönetim kurulu üyelerinin görev süreleri her dönem için 3 yıl olacak. Başkan, Genel Sekreter ve bunların yardımcıları üst üste 2 dönem aynı göreve seçilebilecekler. Bir dönem ara vermeden 3 veya daha fazla dönem üst üste aynı görevi yapmak mümkün olmayacak.
Devamını Okuyun
Dünya çapındaki Helal Belgelendirme Kurumlarının akreditasyon çatı kurumu olan World Halal Council (WHC)’nin 19. Olağan Genel Kurulu 9-13 Kasım 2023 tarihlerinde İstanbul/Güneşli Retaj Royal Otelin’de gerçekleştirildi.
Kongre, Kur’an-ı Kerim ve dua okunmasından sonra Yönetim Kurulu Başkanı Zafer GEDİKLİ açılış konuşmasını yaptı. Müteakiben WHC Patronu Dr.Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER bir konuşma yaptı.Ez cümle konuşması şöyle;
Hamd âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir. Allah’ın salamı, rahmeti ve bereketi Peygamber efendimiz Muhammed (S.A.V)’e, aline ve ashabına olsun.
Kıymetli Kardeşlerim,
Dünyada çok miktarda Helal sertifikalama ve akreditasyon kurumları oluşturulmuştur. Ancak World Halal Council diğerlerinden kıdemli oluşu, bağımsız oluşu ve tüm ümmeti kucakladığı için üstünlüğe sahip. Bu sebeple, WHC ve onun değerli üyeleri gerek organizasyon olarak gerekse de başlı başına üyeler olarak en iyi örnek olmalı ve en ideal şartlar için çalışmalıdır. Diğer sertifikalama kurumları WHC üyelerine bakmalı ve bizler gibi olmaya çalışmalıdır. Çalışma metotlarımız herhangi bir şüpheden uzak ve olabildiğince açık ve sıkı olmalıdır.
Devamını Okuyun
Filistin davasının hepimizi etkilediği şu dönemde vicdan sahibi kardeşlerimiz “Neden market raflarını hep siyonizme destek veren firmalar doldurmuş. Biz bunların kökenini artık bilmek istiyoruz” şeklinde şikayetlerini iletmeye başladı. Tam da bu dönemde bir oluşum ahilik adı altında bir site açmış: ahilik.co Temel amacının ahilik kelimesi üzerinden kafaları karıştırmak, muğlak şekilde iyi-kötü ayrımı yapmak olduğu anlaşılan bu sitede firmalar aranıyor ve “Ahilik Onayı” veya “Ahilik Reddi” gibi etiketleniyor. Ancak sitede bu etiketleri almak ya da bu etiketlerden kaçınmak için ne tür kriterlerin kullanıldığına dair herhangi bir bilgi bulamıyoruz. Sitenin linki sosyal medya hesaplarında dolaşırken sanki israile destek veren ve vermeyen firmaları ayırt etmeye yarıyormuş gibi sunulsa da sitede bu ayrımın yapıldığına dair bilgi yok. Böyle bir amacı ifa etmesi için firmaların sahiplerinin doğrudan siyonist kişilerden oluşmasının belgelenmesi veyahut ta firmaların sosyal medya ya da güvenilir haber sitelerinde siyonizme destek mesajlarının sunulması gerekirdi. Ancak bu tür detayları da bulamıyoruz. Bu bilgileri nereden elde ettiklerine dair soru sormak istediğimizde de sitenin bir iletişim bölümünün, telefon, e-mail sahip bilgisi gibi bir künyeye de sahip olmadığını görüyoruz.
Bu haliyle her türlü spekülasyona açık şekilde veri sunan bu sitede GİMDES’e ait 1 adet sertifikalı firmanın da sözüm ona “Ahilik Reddi” olarak işaretlenmesi bütün sosyal medya kanallarından GİMDES ve ilgili kurumlarına şikayetlerin gelmesine sebep olmuştur. Çok az bir kısım kardeşimiz sanki bu sitenin verdiği bilgiler dosdoğru, 20 yılını bu hizmete adamış GİMDES bu noktada hatalı iş yapmış gibi davranma gafletine bile düşmüştür.
Devamını Okuyun
Dr.Hüseyin Kami BÜYÜKÖZER
Bu gün 2 milyar Müslümanın yaşadığı bu dünyada yüzyıla yakın bir zaman diliminde görmezden geldiği, ilgisiz kaldığı, Müslümanlar için kutsal kabul edilen KUDÜS; kanlarının son damlasına kadar bu toprakları katil, zalim, işgalci İsrail Yahudilerine teslim etmemek azminde olan Filistinli kardeşlerimizle birlikte ölüm kalım mücadelesi vermektedir. Biz dünya Müslümanları, bu kardeşlerimizin yanında yer almak, Kudüsümüzü zalim, hain, islam düşmanlarından kurtarmak zorundayız. Her Müslüman bu gaye ile hazırlığını yapmak her an canı ile malı ile cihata hazır olmak zorundadır.
GİMDES ve DHV gönüllülerinin devam ettirdiği yardım kampanyalarının ilk semeresini dün itibari ile mücahitlerin silah, mühimmat, tedavi ve ilaç ihtiyaçlarına bir nebze de merhem olacak bir desteğimizi ilgililere ulaştırmış bulunuyoruz. Bu desteğimizi, kafirlerin ürünlerine karşı boykot ve milli, yerli, helal ürün tüketme kampanyalarımızla birlikte devam ettireceğiz Allah’ın izni ile. Bilelim ki Allah isterse çok büyük kuvvete karşı az bir kuvvete galibiyet verecektir.
Devamını Okuyun
KABEDEN GELEN BİR HABER: Ümre ibadeti sebebi ile Mekkede bulunan GİMDES kurucu üyelerimizden Mehmet Zahid BÜYÜKÖZER’in gönderdiği bir maili sizlerle paylaşıyorum.
‘’Bu bilgiyi yeni edindiğim için paylaşmakla kendimi yükümlü gördüm. Özellikle son dönemde moda olan ve muhafazakar kesimde de sıklıkla tercih edilen New Balance marka ayakkabıların tamamı domuz ürünü içermektedir.
Süet veya deri detaylari olan modeller zaten domuz derisi seklinde kullanılmakla beraber, diğer tüm modellerinde de yapıştırıcı maddenin içinde domuz ürünü bulunduğunu söylediler.
Ürünlerinde domuz kaynaklı malzemeler kullanan diğer bir firma da Skechers markalı firma.
Skechers markasının Türkiye fabrikasıyla görüştük ama oldukça asabi ve muğlak cevaplar verdiler.
İngiltere maillerine gerekli maili gönderdim 10 iş günü içinde cevap gelecekmiş. ‘’
GİMDES için bu konu yeni değil. 2005 yılından beri müteaddit defa sitelerimizde yayınladığımız yazılarımzla bu konuyu gündemde tutmaya çalıştık. Yazımızın sonunda bu yayınlarımızın linklerini görebilirsininiz. Burada bir yazımızın bir bölümümünü koyuyoruz:
‘’Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hacı Ahmet Günal, domuz derisi ayakkabıların giyilmesinin doğru olmadığını belirtti.
16-20 Ekim DERS PROGRAMI:
1-Helal ve Tayyib Ürün Talebi Öncelikle Müslümanın Olmazsa Olmaz İmani Bir Meselesidir
DERS Sorumlusu: GİMDES Denetim Koordinatörü, Kimyager Abdulhamid AKSEL
2-HELAL VE TAYYİB (HALALEN TAYYİBEN) KAVRAMLARI )
“Helal Nedir?
Haram Nedir?
Tayyib Nedir? İslam Fıkhına Göre Necis Olma Durumu Nedir?
Sağlığa Bilerek Zarar Vermenin Hükmü Nedir?
Devamını Okuyun