GİMDES Yayınları

Yeni Dünya Düzeni ve Helal Gıda

Dergi Abonelik

SORULAR SİTESİ

Tescilli Logolarımız

GİMDES.org eBülteni

* = doldurulması zorunludur

tarafından desteklenmektedir MailChimp!

DÜNYANIN GÖZÜ DEV PAZAR: HELAL VE TAYYİB GIDA’DA

DÜNYANIN GÖZÜ DEV PAZAR: HELAL VE TAYYİB GIDA’DA

05/09/2018

Global Helal gıda piyasasının potansiyel hacmi WHC (Dünya Helal Konseyi) tarafından yapılan araştırmaya göre Helal endüstrisi uzmanları, tüm helal gıdalar ve gıda harici kozmetik, tekstil, deri, turizm, lojistik, finans gibi birçok ürün ve hizmetlerden oluşan küresel helal piyasasının potansiyel hacminin yıllık 23 trilyon tl (3.8 trilyon Dolar) civarında değiştiğini ifade ediyor. Bu sayılar göz önüne alındığında, tüketicilerin de bilinçlenmesiyle birlikte Helal Sertifikası alan markaların diğer markalara göre bir adım öne çıkacağı öngörülüyor. Türkiye’nin de bu dev pazarda şansı çok yüksek.

Bir markanın Helal ve Tayyib Gıda Sertifikası alabilmesi için belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Şartların yerine getirilmesindeki temel ölçüt ise İslami şartlara uygunluk. Ürünün beslenme bakımından İslami değerlere, sağlık ve temizlik şartlarına uygun vasıfları taşıması, yani Tayyib olması, Helal belgesinin alınabilmesinde en önemli unsuru oluşturuyor. Bir diğer önemli noktanın, ürünün paketleme malzemelerinin ve depolama şartlarının insani gereklere ve İslami kriterlere uygun olması gerektiğini söylemeliyiz.

Helal ve Tayyib Gıda Sertifikası Nedir?

Helal ve Tayyib sertifikalama, muteber, ehil ve tarafsız bir kurumun, söz konusu üretimi denetlemesini, Helal ve Tayyib standartlarla uygunluk içerisinde üretimin yapıldığını teyit etmesini ve buna bağlı olarak, onaylanmış bir belge vermesini kapsayan bir yöntem. Gıdalarda Helal olma şartı ile birlikte, sağlığa uygunluk safiyet ve temizlik, yani Tayyiblik de olması gereken şartlardır.

Helal ve Tayyib Gıda Sertifikası için aranan asgari şartlar 

– Ürünün ham maddeden başlayarak mamül madde aşamasına kadar bütün proseslerinin, ürün bileşiminde bulunan bütün maddelerin ve katkı maddelerinin gerek menşei, gerek temin biçimi ve yolları gerekse temin kaynağı bakımından İslami kriterlere ve insani gereklere uygun olması,

– Ürünün paketleme malzemelerinin ve depolama şartlarının insani gereklere ve İslami kriterlere uygun olması,

Müslüman ülkelerde helal sertifikalı ürün talebinin ve Helal gıda üretiminin ulaştığı rakam nedir? 

Bugün artık gerek BM bünyesindeki The Codex Alimentarius Komisyonu, gerek İİC “Helal Sertifika” konusunu gündemlerine almış bulunuyor. Malezya, Endonezya ile birlikte birçok ülkede de halklarının talepleri istikametinde “Helal Sertifika”lı ürün talebi artıyor ve market raflarında yerlerini alıyor. Din ve sağlıkla ilgili yönlerinden başka, konunun ekonomik yönü de çok önemli. “Helal Sertifika”lı gıda talebinin 6 trilyon tl (1 trilyon dolar), kozmetik, sağlık ürünleri ve hizmet sektörü ile birlikte toplam ürün talebinin 23 trilyon tl (3.8 dolar) olduğu tahmin ediliyor. Ürünlerin ülkemizde üretilir duruma gelmesi ile ülkemizin gıda ihracatında da önemli bir artış sağlanabilecek; Türkiye, bu süreci iyi değerlendirirse, küresel helal pazarın çok önemli ve aranan aktörü olabilecek. Başta Endonezya, Malezya, Singapur, Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri Helal Sertifika talep ediyorlar. Diğer İslam ülkelerinde ve Müslümanların azınlıkta oldukları ülkelerin tüccarlarının Müslüman toplumların talepleri doğrultusunda Helal Sertifikalı ürün tercihleri hızla artıyor.

“Türkiye, bu pazarın çok önemli ve aranan aktörü olmaya en uygun ülke” 

Türkiye’de ‘Helal ve Tayyib Sertifikası’ veren ilk kurum olan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES), bireyin ve toplumsal bütünlüğün gıda maddeleri, kozmetik, ilaç ve temizlik ürünleri başta olmak üzere hayatında kullanabileceği bütün ihtiyaç maddeleri konularında bilinçlenmesini sağlamayı amaçlıyor.

GİMDES’ten şu ana kadar toplam kaç firma sertifika aldı? 

Bugüne kadar 1500’e yakın firma sertifika için müracaat yaptı bunlardan kırmızı et ve kanatlı kesimhaneleri, süt ve süt ürünleri, helva reçel ürünleri, unlar, şekerleme ve çikolata, gıda katkı maddeleri, ileri et ürünleri, makarna, salça ve bal ve kozmetik sektörlerini içine alan yaklaşık 500’e yakın firmanın 14 bin çeşit ürününe GİMDES Helal ve Tayyib Sertifikası verdi. Büyük bir kısmına mevcut şartları sebebi ile sertifika verilemeyeceğini bildirdi. Müracaatlar her gün yapılıyor. Şu anda 300 civarındaki müracatlar üzerindeki çalışmalar ise devam ediyor.

Bütün dünyada insanların en temel haklarından biri inancını serbestçe yaşama hakkıdır. Bu hak, tüccarın haksız rekabet hakkından daha önceliklidir. Bu sebeple bizim ülkemizde de sadece, Müslümanların değil, musevilerin, vejetaryenlerin, onay verdiği bir kurumun logosunun etiketlere konabilmesinin önü açılmıştır. Bu engelin kaldırılması ülkemizin ekonomisine de önemli bir katkı sağlamaktadır.

GİMDES olarak Yeni projelerimiz var mı? 

WHC’in ilk 2010 kongresinin Türkiye’de yapılmasına ittifakla karar verilmesinden sonra 2si hariç 5 kongresi de Türkiye’de yapıldı. Bu yıl da 27-31 Ekim günleri arasında Türkiye’de yine ve beraberinde 10. Uluslararası Helal ve Tayyib Ürünler Konferansı ile birlikte gerçekleştirilecektir. Bu etkinliğin yanında ülkemizde ilk defa uluslararası nitelikte “Helal ve Tayyib ürünleri Halkla buluşturuyoruz” temalı bir Festival de gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Türk üretici ve ihracatçılarımıza bu global helal pazarında önemli bir rol kazandıracağına inandığımız bu festivale olağanüstü bir ilgi gösteriliyor.

GİMDES’in son kongresinde alınan önemli bir karardan da söz etmek istiyorum. Üyesi bulunduğumuz çatı kuruluşları ile yaptığımız görüşmelerde uluslararası niteliğe sahip helal ürünler konularında uzman, danışman, denetçi niteliklerinde teknik eleman yetiştirecek Daru’l Helal Medresesi adıyla bir eğitim kurumunun Türkiye’de açılması için çalışmalarımız sürüyor.

Helal ürünleri tüketicilerin ayağına götürecek uluslararası nitelikte oluşturduğumuz Halal Dunya Marketleri projemiz de 7 yıldır devam etmektedir. Müteşebbislerin GİMDES’le yaptıkları bir sözleşmeye bağlı sadece GİMDES’in izin verdiği ürünleri satabilecek Market zinciri projemiz şu anda 50 marketimizle yürütülmektedir.

Helal Gıda Denetim Sertifikası rekabet anlamında perakende sektörünü nasıl etkiler? 

Yurt içi ve yurt dışı yeni pazarlar, yeni müşteri beklentilerinin artmasını sağlayacaktır. Bu da beraberinde Helal Gıda Sertifikası olan işletmeleri bir adım öne çıkaracaktır. Aynı zamanda bu sertifika, markanın kurumsal kimliğini tüketicinin gözünde ayrı bir yere konumlandırmasını sağlamaktadır. Ülkemizde, üreticilerin sunduğu ürünlerin içinde hangi katkı maddelerinin olduğunu, bu katkı maddelerinin inancımız ve sağlığımız bakımından nasıl bir önem arz ettiğini tüketici olarak öğrenmek en doğal hakkımızdır. İnanç değerlerimize uygun ürün üreten firmalar elbette ki daha çok rağbet ve ilgi görmekte, dolayısıyla satışları daha çok artmaktadır.

Tüm dünyada hızla yaygınlaşarak büyük bir pazar haline gelen Helal endüstrisinde Türkiye’nin rolü nedir? 

Bugün tüm dünyada helal ürünler pazar büyüklüğü 22-24 trilyon tl (3.8 trilyon dolar). Ancak maalesef Türkiye bu konuda çok geri kaldı. Her ne kadar Malezya, Endonezya gibi helal sertifikasyon konusunda dikkat çeken ülkeler, konuyla ilgili olarak Türkiye’yi lider ülke konumunda görmek isteseler de, Türkiye’nin bu pazardan en büyük dilimi alabilmesi yolunda bazı yasal engelleri gidermelidir. Bir an önce tüm dünya tarafından akredite olan WHC’nin Türkiye temsilcisi GİMDES ve bu kurumun sertifikasyon süreçleri incelenerek dışarıdaki kadar içeride de tanınmalı ve Türkiye’nin helal gıda pazarına hızlıca girmesi sağlanmalı. Bu pazarın en çok hareket ettiği coğrafya tarafından Türkiye’nin lider ülke konumuna gelmesi yolundaki talepler ve ülkemizin pek çok pazarda olduğu gibi helal pazarı için de rahatlıkla lojistik bir üs olabilecek konuma sahip olması Türkiye’nin en önemli artısı.

MARKALAR HELALLEŞİYOR. 

Helal Gıda Sertifikası almış olan firmalara bu sertifikaya neden ihtiyaç duyduklarını, bu adımın markalarına iç ve dış piyasada ne gibi faydalar sağladığını, bu sertifikayla birlikte özellikle hangi ülkelerde tercih ediliyor olmayı ve satışlarının hangi oranlarda artmasını beklediklerini sorduk.96 ülkeye ürettikleri ve GİMDES’ten aldıkları Helal ve Tayyib sertifikayla ürünlerini ihraç edebildiklerini ifade eden firma yetkililerimizin müşterek görüşlerini şu cümlelerle toparlayabiliriz:

“Vizyonu olan bir firmanın tüm dünyada giderek büyüyen helal gıda sektörüne ve sektörün sunduğu fırsatlara kayıtsız kalması olası değil. Hakkında konuştuğumuz sektörün tüm dünyada 2 milyar nüfusa hitap eden, 3.8 trilyon dolarlık hacme sahip bir pasta olduğunu ve sektörde bu sertifikaya sahip ürünlerin payının yüzde 15’lerde olup süratle artması gerektiğini söylersek sanırım konunun önemi daha iyi anlaşılır. Biz de bu sebeple Helal Gıda Sertifikası’nı bir ihtiyaç değil bir zorunluluk olarak gördük ve bu sertifikayı aldık.”

 

Comments are closed.