GİMDES Yayınları

Yeni Dünya Düzeni ve Helal Gıda

Dergi Abonelik

SORULAR SİTESİ

Tescilli Logolarımız

GİMDES.org eBülteni

* = doldurulması zorunludur

tarafından desteklenmektedir MailChimp!

İhlas Haber Ajansından Alev Hanımın GİMDES Başkanı İle Yaptığı Röportaj

İHLAS HABER AJANSNDAN ALEV HANIMIN GİMDES BAŞKANI İLE YAPTIĞI ROPORTAJ

Birçok ulusal ve yerel medya tarafından “Yabancılar helal gıda dedi” başlığı ile sesli ve yazılı olarak paylaşılan bu roportajı biz de yayınlıyoruz.

Türkiye’de hazırlanan yasa teklifiyle Anayasada yer bulamayan Tüketici Hakkı ve Helal Ürün Kullanma Hakkı talebi sınırları aştı. Aralarında Güney Kore ve Japonya’nın da bulunduğu 50’den fazla ülke, 2,5 trilyon dolarlık pazar payına sahip helal ürün üretimi ve ihracatı için Türkiye’den destek istedi.

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama (GİMDES) tarafından 2011 yılında hem dini inanışları hem de vejetaryen gibi çeşitli damak tatlarının denetimini içermesi amacıyla hazırlanan ancak Anayasa Komisyonu’nda çeşitli sebeplerden dolayı yer almayan taslak, dünya ülkelerindeki uygulamasıyla artışa geçti.
SON 3 YILDA ARTIŞ OLDU

İsteğe bağlı denetim ve üretime göre şekillenen taleplerde özellikle son üç yılda artış yaşandığını açıklayan GİMDES Helal Ürünleri Araştırma Enstitüsü Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, dünyada 2,5 trilyon dolar pazar payına sahip helal gıda üretimi ve ihracatının Uzak Doğu ülkelerine kadar uzandığını söyledi.

İHRACAT HEDEFİ OLANLAR SERTİFİKA ALIYOR

Ekonomideki istikrarı ve büyümeyi yol haritası edinen ülkelerin ihtiyaca cevap niteliği taşıyarak hareket ettiğini dile getiren Başkan Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, şöyle konuştu: “İhracat yapmak isteyen tüm firmalar böyle bir sertifikaya ihtiyaç duyuyor. Çünkü dünyanın her tarafındaki Müslümanlar artık sertifikalı ürün arıyor. Helal gıda sektörünün Pazar payı toplamı 2,5 trilyon dolar. Düşünün iki milyar Müslüman var bunlar ne yiyor ne içiyor hatta tüm yaşantısının helal sağlanması gerektiğini düşünüyor.”

JAPONLAR DA GELDİ

Güney Kore, Budist inanca sahip olduğu halde helal sertifikası talep ettiğini anlatan Büyüközer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Olay tabi sadece Güney Kore’nin sınırlarında kalmıyor. Çünkü oradaki üretici firmalar ürünlerini dünyaya satmaya çalışıyor. Japonya devlet heyeti geldi biz de helal sertifikalı üretmek istiyoruz ve bize öncülük yapar mısınız? dediler. Biz de kabul ettik. Hatta önceleri Türkiye’ye Japonya’dan helal sertifikalı bir ürün getirseniz gümrükten sokamayız dedik, şaşırdılar.. O zamanki mevzuat öyleydi. Ne biz üretebiliyorduk ne de dışarıdan gelen ürünlere logo koyma imkanı sağlandı.”

YASATEKLİFİMİZ NELERİ KAPSIYORDU?

Konunun dini inanış açısından değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, anayasa komisyonundan geri dönen sürece ilişkin de bilgi verdi.

Anayasa değişiklik çalışmaları söz konusu olunca hukukçularını çağırdıklarını ve anayasaya girecek şekilde bu konuyu hazırlamalarını istediklerini anlatan Büyüközer, sözlerine şöyle devam etti: “Çalışmamız sadece Müslümanlık üzerine değildi. İnanç sahiplerinin inançlarına uygun üretim yapma hakkını ve üretim talep etme haklarının korunmasını talep ettik. Müslümanlar, Museviler, hatta vejetaryen insanların da anayasa ile güvence altına alınmasını talep ettik. Ama maalesef anayasa komisyonu şekillenmeden dağıldı” Uygulama örneğinin Amerika’da faal olduğunu aktaran Başkan Dr. Hüseyin Kami BÜYÜKÖZER, “Örneğin Amerika’da var Musevilerin haklarını koruyan yasa. Müslümanlar da o haktan yararlanmak istiyor oradaki eyaletlerden. Eğer damgalı üretim yaptım dediği halde o şartlara uygun değilse o yasa devreye giriyor ve o firmanın cezalandırılmasını sağlıyor.”

HANGİ ÜLKELER HELAL SERTİFİKASI KULLANIYOR?

Başkan Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, Dağıstan, Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Rusya, Pakistan, Malezya, Güney Afrika, Güney Kore, Ortadoğu, Japonya gibi çeşitli ülkelerin sertifikalı üretim ve ihracat yapanlar arasında yer aldığını belirterek Azerbaycan ile de temasların sürdürüldüğünü söyledi.

Öte yandan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama adıyla hizmet veren kuruluş yıllardır teknik donanımları ve alanında uzman kişilerle denetimlerine devam ediyor. Firmaları sürekli kameralı sistemle takip altına alan GİMDES, usulsüz ya da uygun olarak saptadıkları durumlara karşı anında müdahale ediyor.

Comments are closed.