Eskişehirde Uluslararası Helal Gıda Denetçisi Konferansı…
(GİMDES) Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği Başkanı Dr.Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER ve GİMDES Fıkıh Kurulu üyesi Mustafa MERAL Hoca “Uluslararası Helal Gıda Denetçiliği Konferansı” konusu üzerinde birer konuşma yaptılar.
GİMDES Başkanı BÜYÜKÖZER: “Kapitalist sistem sadece kendi menfaatini düşünen bir nesil ortaya çıkardı. İnsanların sağlığının bozulmasından bile menfaat bekleyen bir kitle var”. BÜYÜKÖZER, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fazıl Tekin Konferans Salonu’ndaki konferansta yaptığı konuşmada, helal gıdaya talebin arttığını, buna bağlı olarak firmaların sertifika başvurusunda ciddi artış sağlandığını söyledi.
Mustafa MERAL Hoca da Helal ürün talebinin ve sertifikalamasının fikhi boyutu üzerinde durarak, imani bir mesele olarak gömemiz gerektiğini ve sertifika çalışmalarında da bir kefalet kurumu olarak meseleye yaklaşmalıyız dedi
İnsanların “helal lokma” konusunda bugün net bir şey göremediklerini savunan BÜYÜKÖZER, şöyle konuştu: “Örneğin, ekmeğe eskiden un, maya, su ve tuz ekleniyordu. Bugünkü ekmek öyle mi? Tabii ki hayır. Bugün ekmeğe 75 çeşit katkı maddesi ekleniyor. Düşünün 75 çeşit katkı maddesi. Buğdayı yetiştirdik, buğdayı öğüttük ve un yaptıktan sonra fırından çıkıncaya kadar 75 çeşit katkı maddesiyle bir ekmek yapıyoruz. Bize güya iyi şeyler vereceklerini söyleyen insanlar, kendi kazançlarını daha fazlalaştırmak için ne lazımsa ona göre yapıyorlar bu işi. Bizim sağlığımız onlar için önemli değil. Kapitalist sistem sadece kendi menfaatini düşünen bir nesil ortaya çıkardı. İnsanların sağlığının bozulmasından bile menfaat bekleyen bir kitle var.”
“Monosodyum glutamat”a dikkat!
Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER, yiyeceklere eklenen katkı maddeleriyle insan sağlığının tehlikeye atıldığını da vurguladı.Piyasada “monosodyum glutamat” diye bir maddenin olduğunu ve söz konusu maddenin yiyecek sektöründe kullanılmaması gerektiğine değinen BÜYÜKÖZER, bu maddeye “Çin tuzu” da denildiğini aktararak, şunları kaydetti: “Bu madde yiyeceklere katılıyor. Bu madde dilinize değdiği zaman, beyninize bu maddenin en lezzetli madde olduğunu söylüyor. ‘Bunu beyninde kaydet ve devamlı iste’ diyor.
Yediğimiz, içtiğimiz gıdalar bize tesir ediyor. Monosodyum glutamat da bize zarar veriyor. Araştırmalar gösteriyor ki monosodyum glutamat tüketen insanlar alzaymer hastalığına daha sık yakalanıyor. Dikkat edin çocukları markete götürün, marketteki cipslerden yedirin, çocuklar her markete gittiğinde o cipslerden isteyecek. Çünkü cipsleri üreten firma monosodyum glutamat kullanıyor. Çocukları öyle bir noktadan yakalıyor ki beyinlerine kaydettiriyor, cipslerin lezzetlerini unutturmuyor. Çocuk, anne babasıyla markete geldiği zaman hemen o cipsi istiyor.”