Teknik Bilim Kurulu üyemiz Prof. Dr. Ali Nihat Eskioğlu Beyefendi GİMDES Merkezi’ni ziyaret etti. Ziyaretleri esnasında, GİMDES’te görev yapan kardeşlerimizin de katılım sağladığı “Az Yeme ve Manevi İlimler” konulu bir sohbet gerçekleştirdi. Muhterem Hocamız, az yemenin maddi ve manevi rahatsızlıklara şifa olacağı ve ruhun bu vesile ile İlâhi ikramlara mazhar olacağını ifade etti. Bu kapsamda sözlerine şöyle devam etti:
“Marifetullah’ı kazanan mü’minlere, Allah’ın (cc) bütün rahmet kapıları açılmaktadır!”
Hasan-ı Basrî (ks) Hazretleri, bir gün ikindi namazını kıldıktan sonra camiden çıkan kalabalık bir cemaate bakarak ağlamaya başladı.
Neden ağladığını soranlara: “Manevi ilme heves edenler gün geçtikçe azalmaktadır. Elde fırsat varken neden Müslümanlar bu ilmi kazanmaya çalışmazlar? Halbuki Marifetullah’ı kazanan mü’minlere Allah’ın (cc) bütün rahmet kapıları açılmaktadır. İşte ben, bu cemaatin içerisinde, manevi ilimden nasibini almadan göçecek olanlara acıyor ve büyük nimetten mahrum olanların haline ağlıyorum.” diye cevap verdi.
Manevi ilimler, çok temiz ve çok güzel kalplere Cenab-ı Hakk’ın ilhamlarının erişmesiyle başlar. Öyleyse konuya önce kalp nedir? Çeşitleri nelerdir? Sorularının cevaplarıyla başlayalım.
Kalp nedir? Göğsümüzün sol üst tarafında bulunan, yumruk büyüklüğünde bir organa, zamanımızda yanlış olarak bu isim verilmektedir. Aslında bu organın adı yürektir; kalp ise bu organda manevi bir varlıktır.
İnsanların durumuna göre, beyaz kalpler ve siyah kalpler olmak üzere iki gruptur.
BEYAZ KALPLER: Bu kalpler fitneyi istemediği için, kalpte beyaz bir nokta oluşur; art arda gelen fitnelere hep karşı koyduğu için bu beyaz nokta genişleyerek bütün kalbi örter. Beyazlığın kuvvetine göre çeşitleri vardır; şimdi bu çeşitleri görelim:
1) Mutmain Kalpler: Allah (cc) şöyle buyurur: “Onlar inanmışlar ve kalpleri Allah’ı zikretmekle mutmain olmuştur. Dikkat edin, kalpler ancak Allah’ı zikretmekle mutmain olur”. (Rad, 28)
2) Selim Kalpler: Allah (cc) şöyle buyurur: “Ancak Allah’a selim bir kalple gelenler müstesna”. (Şuara, 89)
3) Allah’a Yönelmiş Kalpler: Allah (cc) şöyle buyurur: “İşte bu cennet, Allah’a yönelen, O’nun buyruklarına riayet eden, görmediği Rahman’dan korkan, Allah’a yönelmiş bir kalple gelen sizlere, hepinize söz verilen yerdir.” (Kaf, 31-32)
4) Titreyen Kalpler: Allah (cc) şöyle buyurur: “İnsanlar ancak, Allah anıldığı zaman kalpleri titreyen, ayetleri okunduğu zaman imanları artan ve Rablerine güvenen, namaz kılan, kendilerine verdiğimiz rızıktan yerli yerince sarf edenlerdir.” (Enfal 2-3)
5) Allah’a Bağlı Kalpler: Allah (cc) şöyle buyurur: “Allah kendi katından bir güven işareti olarak sizi hafif bir uykuya daldırmıştı. Sizi arıtmak sizden şeytan vesvesesini gidermek, kalplerinizi bağlamak ve sebatınızı artırmak için gökten size su indirmişti.” (Enfal, 11)
6) Mütevazi Kalpler: Allah (cc) şöyle buyurur: “Bu, kendilerine ilim verilenlerin (Kur’anın) senin Rabbinden bir gerçek olduğunu bilip de ona inanmaları ve kalplerinin ona karşı mütevazi kalması içindir. Allah, inananları şüphesiz doğru yola eriştirir.” (Hacc, 54)
7) Huşu İçersindeki Kalpler: Allah (cc) şöyle buyurur: “İnananların kalplerinin, Allah’ın zikrine ve O’ndan inen gerçeğe huşu ile bağlanmasının zamanı daha gelmedi mi?” (Hadid, 16)
8) Yumuşak ve Ürperen Kalpler: Allah (cc) şöyle buyurur: “Allah, ayetleri biribirine benzeyen ve mükerreren gelen Kitabı sözlerin en güzeli olarak indirmiştir. Rablerinden korkanların bu Kitap’tan derileri ürperir, sonra derileri ve kalpleri, Allah’ın zikrine karşı yumuşar (sükuna kavuşur). İşte bu Kitap Allah’ın doğruluk rehberidir, onunla istediğini doğru yola eriştirir. Allah kimi de saptınrsa artık ona yol gösteren bulunmaz.” (Zümer, 23)
SİYAH KALPLER: İnsan bir hata ya da bir günah işlediği zaman kalbinde siyah bir nokta oluşur; buna devam ederse bu siyahlık genişler ve bütün kalbi kaplar. Siyah kalplerin de 13 çeşidi vardır; biz bunlara yer vermeyeceğiz. Bunları ve beyaz kalplerin teferruatını görmek isteyenler, Şafak Yayınları’ndan Abdülhamid Bilali’nin “Arınma Yolu” isimli kitabının 79-96. sayfalarına bakabilirler.