+90 212 438 33 18 (PBX)

SON GÜNCEL HABERLER

1. 3.HELAL SERTİFİKALI DENETÇİ EĞİTİMİ BAŞLADI
2. MUİ’NİN EĞİTİM ÇALIŞMALARINA KATILMAK İÇİN ENDONEZYA’YA GİDEN HEYETİMİZ DÖNDÜ
3. KONFERANS VE SEMİNER ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

HELAL SERTİFİKALI DENETÇİ EĞİTİMİ BAŞLADI

Haftalar önce sitemizden duyurduğumuz ‘3.Helal Sertifikalı Denetçi Eğitimimiz’, 19 Mayıs Çarşamba gününden itibaren başladı. Beş gün boyunca devam edecek eğitim çalışmalarında Helal Sertifikalama faaliyetlerinde denetçi, baş denetçi ve danışman hizmeti yapacak katılımcılara İslam Dini, İslam Fıkhı,GİMDES Helal Standardı, Dünyadaki Helal Sertifikalama Çalışmaları, Gıda, Kozmetik ve İlaç Ürünlerinde Kullanılan Katkı Maddeleri, GİMDES Sertifikalama Süreci, Denetleme Prosedürü, Helal Güvence Sistemi, Helal Sertifikalamada GDO’lu Ürünler ve Bir Laboratuar Kuruluşunda uygulamalı Tanıtım konularında Dr.H.K.BÜYÜKÖZER, Dr.Halim AYDIN, Yük.Gıda Müh.M.Ayhan KENTBUĞA, İlahiyatçı Fatih KALENDER, Biyolog Hamit AKÇAY, Gıda Müh. Ali Kaygısız, Mak.Müh. Mustafa Coşkun kendilerine ayrılan sürelerde eğitim çalışmalarını sürdüreceklerdir.

Bu eğitime yoğun ilgi gösterilmiş, eğitimin kaliteli yürütülebilmesi için ancak 20 müracaat kabul edilmiştir. Bu programa katılamayanlar için ileride açılacak yeni bir eğitim programında buluşma dilekleri bildirilmiştir.

MUİ’NİN EĞİTİM ÇALIŞMALARINA KATILMAK İÇİN ENDONEZYA’YA GİDEN HEYETİMİZ DÖNDÜ

Endonezya Helal Sertifikalama Kurumu MUİ’nin geçtiğimiz hafta için düzenlediği Helal Denetim Prosedürleri konulu bir haftalık Eğitim Programına katılan GİMDES Başkan Yard.Dr.Halim AYDIN ve GİMDES Yönetim Kurulu üyesi Z.GEDİKLİ yurda döndü. Endonezya’daki ikametleri boyunca çok önemli görüşmelerde de bulınan arkadaşlarımız 9 ülkeden gelen katılımcılara GDO’lu ürünlerin Helal Sertifikalamada mutlaka dikkate alınması konusunda dikkatle takib edilen bir sunum yaptılar.

WHC’in de başkanlığını deruhte eden MUİ Başkanı Lokman ul Hakim Heyetimize büyük ilgi göstermiş, 30 Eylül-03 Ekim günlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek WHC Kongresinde Küresel dünyada bütün Ümmetin onaylayabileceği tek bir standart için çalışmalara devam edilmesi gerektiği üzerinde durmuştur.

Heyetimizin hazırladığı rapordan bazı bölümleri altta dikkatinize sunuyoruz.

Bu rapor incelendiği zaman çok ilgi çekici noktalar ortaya çıkmaktadır. Gerek Lokman beyin ve gerek Brezilya Helal Sertifika Kurum yetkililerinin verdikleri bilgiler ışığında Brezilya’daki Helal Sertifika kurumunun verdiği sertifikaların güvenilir olmadığı anlaşılmaktadır ki biz yıllardır bunu belirtmeye çalışmıştık.

Bilhassa çeşitli firmalarca Brezilya’dan ülkemize, bu kurumun Helal Belgesi ile ithal edilen jelatinlerin bizim iddia ettiğimiz gibi kalb huzuru ile tüketemiyeceğimiz açıkça ortaya çıkmıştır. Bu bilgilere göre Brezilya’daki Helal Sertifikalama Kurumunun belli bir standardı bulunmamaktadır. Firmaların farklı helal anlayışına göre aynı Helal Sertifika belgesi verilmektedir. Bu husus kabuledilebilir bir husus olamaz. Helal Sertifikalama kurumu bütün dünyaya deklare ettiği bir standardla çalışmalıdır. Ancak burada bunu göremiyoruz. Dolayısı ile verilen sertifikalar asla güvenilir olamaz. Jelatin konusunda ise zaten baba oğul her iki yetkili de aslında jelatini problemli bir ürün olarak gördüklerini beyan etmişlerdir.

1. ‘Organizasyon açısından : MUI tarafından Bogor’daki Pangrango Otelinde düzenlenen bu kursa, 30 kursiyer katılmış olup geldikleri ülkeler aşağıda sıralanmıştır :

-Yeni Zelanda (1 kişi)
-Avustralya ( 3 kurumdan 5 kişi)
-Endonezya (MUI’den 10 kişi)
-Tayvan (1 kişi)
-Türkiye (2 kişi)
-Hollanda (3 kişi)
-Belçika (2 ayrı kurumdan 3 kişi)
-ABD (3 ayrı kurumdan 4 kişi)
-Brezilya (1 kişi)

Katılımcıların bir kısmının çok tecrübeli oldukları ve yıllardır helal belgelendirme kurumlarını yönettikleri, bir kısmının ise bu mesleğe yeni başlamakta oldukları veya öğrenci oldukları gözlenmiştir. Bazı kurumlardan gelen katılımcılarının İngilizce dil bilgisinin yetersiz oldukları da görülmüştür. Diğer taraftan dersleri veren MUI personelinin konularına hakim tecrübeli şahıslar olduğu tespit edilmiştir.

4 gün ders, 1 gün denetim simülasyonu, 1 gün de workshop şeklinde yapılan organizasyonun yeterli olduğu kanaatine varılmıştır.

2. Müfredat açısından : MUI’nin hazırladığı ders notları ve müfredat, MUI’nin kabul ettiği kriter ve fetvalara göredir. Katılımcıların belli İslami kavramları bildiği kabul edildiğinden İslam fıkhı konusunda bilgi verilmemiş; daha çok gıda tekniği üzerine yoğunlaşılmıştır. Katılımcıların bir çoğunun ilgili alanlarda eğitimli olması sebebiyle bu konuların anlaşılmasında güçlükle karşılaşılmadığı görülmüştür.

3. Genel değerlendirme : Söz konusu kursun, kurumlar arasında işbirliği ile anlayışı geliştirme açısından çok faydalı olduğu değerlendirilmiştir. MUI ile GİMDES standartları arasında farklılık oluşturduğu tespit edilen kanuna uygunluk, işçi hakları ve iş emniyeti, yabancı ülkelerde denetim, sıvı maddelerin taşınması, çok uluslu şirketlerin denetlenmesi, genel sağlık ve işletme temizliği, Müslüman olmayan iç denetçiler, zararlı kimyasal maddelerin kullanılmaması (MSG, aspartam gibi), transgenik tohumlar ve GDO’ların men edilmesi gibi konular ise GİMDES tarafından defaten dile getirilmiş ve GDO hakkında özel olarak hazırlanan sunu katılımcılar ve MUI personeli tarafından ilgi ile izlenmiştir.

4. Özel değerlendirmeler : Kurs süresince tanışılan şahıslarla yapılan görüşme notları ise aşağıda çıkartılmıştır :

a. Lukmanul Hakim (MUI Başkanı) : Kendisi yakın zamanda Brezilya’yı ziyaret ettiğini ve denetimleri esnasında soğuk hava depolarında kesimi yapılmış sevkiyat bekleyen etlerin “Halal Saudi Arabia”, “Halal United Arab Emirates”, “Halal Sudan”, “Halal Kuwait”, “Halal Indonesia” gibi farklı şekilde etiketlendiğini gözlemlemiş olduğunu; bunun da helal kavramının anlaşılmasında ve uygulanmasında yanlış anlamalara yol açtığını beyanla tek bir standardta birleşilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Temmuz ayının son haftası içinde Jakarta’da yapılacak olan Uluslararası fuarla birlikte yapılacak kongrede bu konunun ana tema olarak işleneceğini ve bilahare İstanbul’daki WHC toplantısında konuşulacağını belirtmiştir.

b. Dr. Ahmed al Absy (Amerika Halal Transactions of Omaha’nın Başkanı): Lukman’ın görüşleriyle paralel olarak tüm Helal belgelendirme kuruluşlarının tek çatı altında toplanması ve tek standardı uygulayarak ümmetin hakkını korumaları gerektiğini defaten ifade etmiştir.

c. Sıdkı Güzel (Islamic Co-ordination Council of Victoria İdari Müdürü) : Birçok yerde helal kavramının suitimal edilmekte olduğunu, maalesef bunu yapanların bazılarının çeşitli çatı kuruluşlarına üye kurumlardan oluştuğunu ifade etmiştir. Türkiye’de ise et konusunda büyük bir zaafın olduğunu, ehliyetsiz kişilerin bilinçsizce kesim yaptıklarını belirterek özellikle ortadoğu ülkelerine Türkiye’nin öncülük etmesi gerektiğini söylemiştir.

d. Musa Habbab (Islamic Services of America Hizmet Müdürü) : Helal konusunun çok suistimal edildiğini ve hâlâ yanlış uygulandığını ifade ederek her ülkedeki kurumların birbirlerine destek olmasını ve kendi bölgeleri dışında belgelendirme yapmamalarının doğru olduğunu söylemiştir. Aksi halde, rekabet oluşacağını bunun da tavizlere sebebiyet vereceğini açıkladı. Kendisi ABD’nin tarım bölgesinden geldiği için özellikle GDO konusu ile ilgilenerek bu konuda işbirliği içinde olunmasının önemini vurgulamıştır. Musa Habbab, ABD’de uygulanan kesimleri anlatmış ve bir video göstererek kendi uyguladıkları İslami kesimin ne kadar rahat ve merhametli olduğunu izah etmiştir. ABD’de kesimlerin tahsisli mezbahanelerde yapılamadığını; şimdilik belirli günlerde helal kesim yapmak suretiyle çalıştıklarını beyan etmiştir.

e. Ahmad Ali Saifi (CCIMB Brezilya kurumunun başkanı) : Başka bir iş için bölgeye gelmiş olan Ahmad Ali Saifi ile özel olarak görüşülmüş ve kendisine jelatin konusunda sorular sorulmuştur. Alınan cevaplara göre,
i. Brezilya’da jelatin üretimi yapan firmalara talep üzerine kendilerinin helal belgesi verdiğini,
ii. bu belgeleri verirken Ürdün ve Lübnan ulemasının verdiği fetvalara göre hareket ettiklerini,
iii. anılan firmalara helal olarak verilen jelatin siparişlerinin domuz kaynaklı maddelerden yapılmadığını ama bazılarının kesimlerinin GİMDES’in şart koştuğu gibi olmayabileceği,
iv. jelatin tüketen ortadoğulu müşterilerin bu konuyu bildiklerini ve zaten ulema fetvalarının var olduğunu, bu sebeple müşterilerin böyle jelatinleri kullanmakta beis görmediklerini, bir başka deyişle bazen İslami usullere göre kesilmemiş inek, koyun vb. hayvan kökenlerinin de jelatin yapımında kullanılabileceğini,
v. her kesimhane ve jelatin fabrikasında Müslümanların da çalıştığını,
vi. farklı standartta jelatin talep edildiğinde (GİMDES tarzı) bunu özel olarak ürettirip denetleyebileceklerini,
vii. kendisinin de aslında jelatini problemli bir ürün olarak gördüğünü beyan etmiştir.

İlk ağızdan alınan bu ifadelere göre jelatinin aslında hiç kullanılmamasının daha doğru olduğu, ancak kullanma zarureti varsa bunu ilgili firmalara Ahmad Al Saifi’ye özel olarak bilgi verdikten sonra sipariş edilmesinin uygun olabileceği kanaati hasıl olmuştur. Diğer taraftan, böyle bir açıklama tek bir helal standardının uygulanmasının önemini bir kez daha vurgulamıştır. Çünkü GİMDES standardına göre kabul edilmeyen jelatin, bazı ülkelerce (özellikle ortadoğu) rahatlıkla tüketilebilmekte; açıklama olarak da ehli kitabın kestiğinin yenebileceğine atıfta bulunulmaktadır.

f. Dr. Riad Saifi (CCIMB yöneticisi) : Dr. Riad kursa katılmış ve baştan sonra ilgi ile izleyerek özellikle insan sağlığı, fıkıh, ortadoğu zihniyeti gibi konularda devamlı olarak girdiler yapmıştır. Türkiye’nin liderliğini arzuladığını defaten belirten Dr. Riad, İHH ile birlikte çalışmakta olup özellikle kurban bayramında fakir bölgelere kurban temini gibi sahalarda hizmet etmektedir. İHH’nın kendisini iyi tanıdığını da belirten Dr. Riad jelatine karşı olduğunu ve kullanılmaması gerektiğini belirtmiştir. Aspartamın da çok zararlı olduğunu ve üretimden kaldırılmasının elzem olduğunu söylemiş; GDO konusuna ise azami dikkat etmiştir. Bu konudaki çalışmalardan haberdar edilmek istemiştir.

KONFERANS VE SEMİNER ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Helal ve Sağlıklı Yaşam Platformu Mayıs ve Haziran aylarında da yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.

04 Mayıs Sultangazi A.ÇAKIR
06 Mayıs Emniyetevleri AGD Temsilciliği A.ÇAKIR
09 Mayıs Fransa Milli Görüş Harun YİĞİTTÜRK
13 Mayıs Yahya Kemal Mah.AGD temsilciliği B.ARSLAN
14 Mayıs AGD Hacı İbrahim Vakfı Dr.H.K.BÜYÜKÖZER-Hamid AKÇAY
15 Mayıs Ümraniye AGD temsilciliği M.BOSTAN
17 Mayıs Gingören Gülen Çocuk Evi M.BOSTAN
19 Mayıs Seyrantepe AGD temsilciliği M.BOSTAN
25 Mayıs Fatih Senbol Derneği M.BOSTAN
26 Mayıs Vefa Derneği B.ARSLAN
28 Mayıs Fatih İnsan Vakfı Dr.H.K.BÜYÜKÖZER
31 Mayıs Birlik Vakfı M.BOSTAN
02 Haziran Başakşehir AGD-Başak şehir Belediyesi Dr.H.K BÜYÜKÖZER
05 Haziran Esenler İnsan Vakfı Dr.H.K BÜYÜKÖZER
12 Haziran Erzurum Dr.H.K.BÜYÜKÖZER
http://www.gidaraporu.com/son-guncel-haberler_p.htm

🎶 Gimdes Radyo Yayını