Her sayıda yeniliklerle okuyucusunun huzuruna çıkan Gimdes Dergisi bu sayıda da çok önemli konuları çok önemli yazarları ile gündeme taşıyor.
Prof.Dr.Mustafa Nutku Hoca ‘’Helal Gıda Hatıraları’’ yazısında;
‘Hepimiz hafızamızı yoklamalı; şimdiye kadarki hatırımızdan hatırlayabileceğimiz helal gıda arayışımızla ilgili hatıralarımız olup olmadığını araştırmalı; eğer yoksa, bundan dolayı üzülüp intibaha gelmeli ve bundan sonraki yaşayışımıza o intibahla da yön vermeye çalışmalıyız.’ diyor.
Prof.Dr.Hasan Doğruyol Hoca ‘Gıda Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar’ başlığı ile kaleme aldığı yazısında;
‘Katkı maddelerinin büyük bir bölümü maalesef insan sağlığı için zararlı maddelerdir. Bu zarar çoğu kez alınan maddenin miktarına bağlıdır. Bazı özel durumlarda ise çok küçük mitarlarda olsa bile maddenin ortamda bulunması zararlı olabilmektedir. Bu zararlı etkiler şu başlıklar altında incelenebilir.
1.Hiperaktiviteye veya davranış bozukluğuna yol açanlar
2.Alerjik etkiye sahip olanlar
3.Karsinojenik etkiye sahip olanlar
4.Mutasyon ve doğumsal anomaliye yol açanlar
5.Kalp ve damar hastalıklarına yol açanlar
6.Gen mühendisliği ürünleri ve genetik kirliliğe yol açanlar
7.Fiziksel özelliklerinden dolayı zararlı etkiye yol açanlar
Yazı birbirinden önemli bilgilerle ve ayrıntılarla devam ediyor
Prof.Dr. İsa Yüceer Hoca ‘Kur’an’da Helal Gıda’ başlıklı yazısında ;
‘Allah’ın mükemmel yarattığı beden emanetini tahrip etme, ona kötülükte bulunma ve zarar verme hakkına kimse sahip değildir. Zira bu sistemle kulluk yapılacak ve insanın yükümlü olduğu görevler yerine getirilecektir. Ayrıca gafil bir bakış açısı getirilerek kitap ehlinin yemeğinin Müslümanlara helal olduğu anlayışını (Maide 5/5) çarpıtarak ve yanıltarak anlamak dinin özüyle bağdaşmayan bir düşüncedir.’ diyor.
Prof.Dr.İhsan Kara Hoca, ‘İnsanoğlunun En Büyük Serveti Üzerine…’ başlıklı yazısında;
‘En büyük servetimiz olan aklımızın ve beynimizin sağlığı için besinlerdeki doğal olmayan, hastalıklara neden olan kimyasal katkılardan toplum olarak uzaklaşmalıyız. Devletin katkı maddelerinin yasal düzenlemesi yetersiz kaldığından, sağlıksız besin üretimin artmasının önüne geçilebilmesi için toplumsal örgütlenmenin önemi açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. İnsanlığa, toplum sağlığına hizmet etmek isteyen her gönüllüye bu alanda iş düşmektedir.
Hepimizin isteği uzun yaşamak kadar sağlıklı da yaşamaktır. Bu amaç için gerekli olan çalışmaları yürütmenin bir insanlık borcu olduğu açıktır. Bu görüşü paylaşan örgütlenmeleri, bilime hizmetin parçası olarak düşünmekteyim.
‘Hayatın Her Safhasına Helal Sertifikası’ başlığı ile kaleme aldığı yazısında Ziraat Yük. Mühendisi B.Cahit Özdemir yazısının sonunda;
‘Ülkemizde bir rahmet ikliminin yeniden ihyâsına ihtiyaç olduğu açık. Dünümüz ve bugünümüzün mukayesesi de bunu gösteriyor. Sistemin düzelmesi, insanın düzelmesine bağlı. Asr-ı Saâdet’i, Rasûlullâh –sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, ruhlarını ilâhî değerler çerçevesinde tâlim ve terbiye ederek dirilttiği ashâb-ı kirâm hazerâtı ile beraber inşâ etmişti. Kur’ân-ı Kerîm’de; “Ey insanlar! Muhakkak Allâh’ın vaadi (öldükten sonra dirilmek, hesâba çekilmek) vuku bulacaktır. O hâlde, sakın dünyâ hayâtı sizi aldatmasın; Şeytan da sakın sizi Allâh’ın dîninden aldatıp kaydırmasın.” (Fâtır- 5) buyuruluyor; insanlığa şiâr olarak. İçtimâî hayâtımızın âsûde bir rahmet ikliminde huzûra kavuşabilmesi için yeniden bir seferberlik gerekiyor; âhireti bilen, haramdan kaçınıp helâli baş tâcı eden, hayâtının her ânına “helâl sertifikası alabilecek nesiller yetiştirme seferberliği… Zîrâ her güzellik, güzel insanla mümkün; insan düzelirse, dünyâ da düzelir.’ tesbitinde bulunuyor.
Dergide,ayrıca;
‘Buğday ve Ekmek. İnsanoğlunun ilk yiyeceği’ yazısı ile Gıda Müh. Nejla Baş; ‘Helal Sertifikalandırma Sistemi’ yazısı ile Biyolog Hamit Akçay; ‘Neden Helal’ yazısı ile Kimya Yük.Müh. Bayram Yalçın; ‘Fast Food Gerçeği’ yazısı ile Gıda Müh.Derya Özgür Öztürk; ‘Gıdalarla İlgili Önemli Birkaç Husus…’ yazısı ile Gıda Müh. Merve Bostan yer alıyor.
Dergi, Hanımlar Komisyonu yöneticileri ile yapılan bir röportaj, Güncel Soru ve Cevaplar ve Güncel Haberlerle tamamlanıyor.
Helal ve Sağlıklı yaşam dünyasının bu önemli bilgi ve haber dergisine henüz abone olmamışsanız. Hemen abone olmanızı tavsiye ediyoruz. Abone olmak için https://www.gimdes.org/bulten-abonelik-formu.html linkini tıklayabilirsiniz