GİMDES Yayınları

Yeni Dünya Düzeni ve Helal Gıda

Dergi Abonelik

SORULAR SİTESİ

Tescilli Logolarımız

GİMDES.org eBülteni

* = doldurulması zorunludur

tarafından desteklenmektedir MailChimp!

Helal Otel Nasıl Olmalı?

ilaclar
”Helal Turizm İçin GİMDES Helal Standardı”
HELAL OTEL NASIL OLMALI?

GİMDES’in katıldığı ve “Helal Turizm” konusunda bir tebliğ sunduğu Dubai’de gerçekleştirilen bir konferansta 3 otel sahibi olan bir firmanın yetkilisi otellerinin helal sertifikalı olduğu için alkollü içkiler yerine alkolsüz bira, alkolsuz şarab servis yaptıklarını methederek anlatmıştı. Ülkemizde de bir takım kuruluşlar tarafından bazı otellere Helal Sertifika verildiği gazetelerde haber olarak yayınlandı. Daha sonra bazı insanlar o otellerde kaldığını ve bir sürü tutarsızlıkları yaşadığını mail atarak GİMDES’le paylaşmışlardı.GİMDES bugüne kadar Helal sertifika almak isteyen otellere istenen şartları sağlayamadıkları için sertifika veremedi. Helal Belge verdim demek veya otelime helal belge aldım demek meseleyi çözmüyor.
Yaşamımızın her noktasında biraz dikkatli bakabilirsek standartların varlığını görebiliriz. Peki, standartlara ihtiyacımız var mı? Standartlara ihtiyacımız var mı sorusu ile birlikte, yaşantımızda standartların olmaması ne anlama geliyor?

Standardı olmayan ürünler kalitesiz veya istenilen kalite düzeyinde olmayabilir. Daha da önemlisi standardize olmayan ürünler insan sağlığına zararlı ve tehlikeli dahi olabilir.

Yakın tarihe kadar standardizasyona tabi tutulan ürünlerden beklentiler; güvenlik, sağlık, yüksek kalite vs. Ancak bu beklentilerin yanında, Müslümanların olmazsa olmazı ve en temel imani gereksinimi olan Helal gıda ve Helal hizmetlerin bulunmaması belki de bir uyanışı beraberinde getirmiştir.

Dünyada yaşayan çeşitli inanç ve düşünceye sahip insanlar, koşer, vegan, vejetaryan gibi kendi inanç ve yaşam tarzlarına uygun standartları geliştirmişlerdir. Müslümanların Helal standart ve hizmetleri talep etme farkındalığının oluşması ise yakın zamanda başlamıştır.

GIMDES başta gıda ürünleri olmak üzere, Müslümanların ihtiyaç duyduğu her alanda standartlaştırma çalışmalarına devam etmektedir. Bu kapsamda Helal gıda standardının ardından Helal ve Tayyib turizm ile standartlaştırma çalışmalarını büyük ölçüde tamamlamıştır.

GİMDES’in hotel ve konaklama ile ilgili standardında, Helal sertifikalama kapsamında konaklama tesisinin tüm bölümleri yer almaktadır. Bu bölümler aşağıdaki şekilde sınıflandırılmıştır:

Odalar
Mutfak (restoran, kiler, depolar)
Ortak alanlar (lavabo, bahçeler, havuzlar, park ve eğlenme merkezleri)

ODALAR

Müşteriler Şer’i hükümlere uyularak odalarına yerleştirilmelidirler. Çift olarak gelen misafirlere oda verilmeden evvel evlilik cüzdanı sorulmalıdır. 1.derece yakın akraba olmayan kadın ve erkeğin aynı odada kalmasına müsaade edilmemelidir. Yalnızca dini nikahı olduğunu söyleyen ama bunu ispat edemeyenlere evli çift muamelesi yapılmamalıdır.

Zina haramdır, sebebiyet verecek hususlar için önlemler alınmalıdır.

Homoseksüellik haram olduğu için, bu tür insanların tesisten yararlanmalarına izin verilmemelidir.

Fahişelik haramdır ve bu tür eylemleri icra edenler tesislerde bulunamazlar.

Odalar aile mahremiyetine uygun şekilde tasarlanmalı, odalarda kamera sistemi bulunmamalıdır.

Odaların mini buzdolaplarında alkollü ve kola gibi asitli içecekler, banyo ve lavabolarda ise sertifikasız temizlik ve kozmetik ürünler bulundurulmamalıdır.

Televizyon var ise, kayıtlı müstehcen kanallar ve CD, DVD ve kasetler bulundurulmamalıdır.

Odalarda Kuran-ı Kerim, temiz seccade ve tesbih mutlaka bulundurulmalı, Kıble odanın sabit bir yerinde belirtilmelidir. Yataklar kıbleye karşı olmamalıdır. Odalarda namaz vakitlerini gösteren takvimler bulunmalı; personel de bu konuda bilinçli olmalıdır.

Odaların ve banyonun temizliği rutin olarak sağlanmalı, odada bulunan kişilerin cinsiyetlerine göre personel atanmalıdır. Oda servislerinde görevli personel, servis için odalara mahremiyet ilkelerine uyarak girmelidir.

Tuvaletler Kıbleye dönük olmamalıdır. Tuvaletlerde mutlaka uygun taharet tertibatı mevcut olmalıdır.

Odalarda hayvanların bulunmasına izin verilmemelidir. İşletmede evcil hayvan kabul ediliyorsa, hayvanlar için özel alan tahsis edilmelidir.

MUTFAK

Tüm mutfaklar, restoranlar, kafeler ve büfeler Helal ve Tayyib şartlara riayet etmeli, sanitasyonları temizlik prosedürlerine göre yapılmalı, gıdalar için yol haritasında belirtilecek hususlara göre satın alma prosedürü oluşturmalıdır. Dört mezhebe göre şüpheli ve haram hiçbir gıda işletmede bulundurulmamalıdır.

Mutfak, restoran, kafe ve büfelerde tüm gıdalar için kritik kontrollerinin yer aldığı tablolar, ilgili personelin her an görebileceği yerlerde bulundurulmalıdır. Çapraz bulaşmalar engellenmeli, taşıma ve depolama prosedürlerine riayet edilmelidir.

Müşteri isteğine göre işletmeye Helal kapsam dışında hiçbir gıda satın alınmamalıdır.

Temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri Haram alkol bazlı olmamalıdır.

Tüm mutfak araç ve gereçleri hijyenik şartlara uygun rutin olarak temizlenmelidir.

Personel hijyen kuralları konusunda eğitilmeli ve çalışma düzenini bu şartlara göre oluşturmalıdır.

Restoran, kafe ve büfelerde Helal menüler bulundurulmalı, yiyecek ve içecekler için Dünya İslam Ülkelerinden gelen farklı mezheplere sahip Müslüman müşteriler için mezhep logoları yerleştirilmelidir.

İslami şartlara göre restoran, kafe ve büfe gibi yemek yenen yerlerde müzik çalınması uygun değildir.

İslam’da israf yoktur. İsrafa sebep olacak durumlar kontrol edilerek önlem alınmalı, müşteriler bilinçlendirilmelidir. Atık gıdalar için prosedür oluşturulmalıdır.

Ramazan ayı süresince tesiste iftar -sahur vakitlerine uygun olarak servis yapılmalıdır. Ancak oruç tutamayan hasta ve yaşlılar için gereken tertip alınmalıdır.

ORTAK ALANLAR

Kumarhane ve gazino gibi yerler haramdır. İşletmede uygulanmasına kesinlikle izin verilemez.

Masaj salonlarında karşı cinslerin bulunmaması, kullanılan ürünlerin Helal ürünler olması, kişilerin Şer’i hükümlere göre kılık kıyafete uyulması gerekmektedir.

Termal kaplıca gibi tesislerde mümkünse kadın ve erkekler için ayrı sağlık görevlisi, doktor bulundurulmalıdır (Tesislerin büyüklüğüne göre düşünülebilir).

İçki ve uyuşturucu haramdır. İşletmede satılamaz veya bulundurulamaz.

Yüzme havuzlarının rutin temizliği yapılmalı, insanların sağlığını tehlikeye sokabilecek eğlence araçları kullanılmamalıdır. Herhangi bir kaza veya yaralanmalara sebep olabilecek durumlar için güvenlik kontrol noktaları oluşturulmalıdır.

Bay ve bayanlar için ayrı yüzme havuzları ve plaj tahsis edilmeli, Bazı yerlerde olduğu gibi “aile plajı” adı altında karışık plaj uygulamasına izin verilmemelidir. Mahremiyete zarar verecek her türlü tehlike için gerekli önlemler alınmalı, hemcinsleri arasında dahi giyim ve kuşama dikkat edilmelidir. Aksi durumlarda işletmenin görevli personeli müşterileri derhal uyarmalıdır.

Bayanlar için tahsis edilen yüzme havuzları ve plaj yerleri, otel odalarından veya işletmenin herhangi bir yerinden görülebilir olmamalı, bu yerlerde kamera, fotoğraf makinesi, cep telefonu gibi cihazların kullanımına izin verilmemelidir. Bu tür alanlara beylerin yanlışlıkla girmelerini önlemek için gerekli ayrımlar sağlanmalı, girişlere bayan görevliler yerleştirilmelidir.

İşletmeye ait cami olmalı, temizlik ve bakımı rutin olarak sağlanmalıdır.

Mümkünse işletmeye ait müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri mağazalar ve Helal ürünlerin bulunduğu marketler bulunmalıdır.

Çocuklar için oyun alanları düzenlenmeli ve bu alanlarda işletme personelinden yetkili kişiler bulundurulmalıdır.

İşletme içerisindeki yayınlar İslam’a uygun olmalı, müşteri taleplerine göre her türlü İslami yayınlar da temin etmelidir.

İşletme içerisinde İslami hassasiyete zarar verecek animasyon veya eğlence programları yapılmamalıdır.

İşletme içerisinde reklam, afiş ve panolarda müstehcen resimler bulundurulmamalıdır.

Hem misafirler, hem de personel dekolte olmayan, İslami ölçülere uygun elbiseler giymelidir. Uygunsuz kıyafetli misafirler uyarılmalı, ya da tesise misafir olarak kabul edilmemelidir.

Otel veya tesis düğün, konferans gibi etkinliklere açık olduğu takdirde de Helal prensiplerden taviz verilmemelidir (Örneğin, düğün merasimi için dekolte kıyafetli hanımların etrafta dolaşması, çalgıcıların getirilerek erkek-kadın yan yana eğlenmeleri).

İŞLETME YÖNETİMİ VE ÇALIŞANLAR

İşletme yönetimine ait en yetkili kişi Helal ve Tayyip bir Otel veya Konaklama Tesisine sahip olduğunun bilincinde olmalı ve organizasyonu bu şartlara göre oluşturmalıdır. Bu sebeple işletmeye personel alırken bu hassasiyete ortak olabilecek kişileri istihdam etmelidir.

İşletme yönetimi, her türlü müşteri şikâyetini dikkate almalı, düzeltici ve önleyici faaliyet olarak ivediyle dönüş yapmalıdır.

İşletmede Helal Güvence Sisteminin oluşturulması ve takibinin yapılmasından sorumlu olarak atanacak İç Helal Koordinatör, alanında uzman ve Müslüman olmalıdır. İşletme Müdürü, İç Helal Koordinatörüne tam yetki vermelidir.

İşletmede çalışan tüm personel Helal Eğitim almalıdır.

İşletme personelinin kılık kıyafeti temiz, düzenli ve islami tesettür şartlarında olmalıdır.

Comments are closed.