GİMDES Yayınları

Yeni Dünya Düzeni ve Helal Gıda

Dergi Abonelik

SORULAR SİTESİ

Tescilli Logolarımız

GİMDES.org eBülteni

* = doldurulması zorunludur

tarafından desteklenmektedir MailChimp!

ALKOLSÜZ DİYE LANSE EDİLEN İÇECEKLERİN ETİKETLERİNE ’’ALKOL İÇERİR’’ İBARESİ

gazli_icecekler
ELHAMDÜLİLLAH!..ALKOLSÜZ DİYE LANSE EDİLEN İÇECEKLERİN
ETİKETLERİNE ’’ALKOL İÇERİR’’ İBARESİ ARTIK YAZILACAK…

16/03/2013

GİMDES’in 2005 yılından itibaren mücadele verdiği konulardan biri olan alkolsüz meşrubatlar yönetmeliğinde %0.3 alkole izin verildiği bilgisinin etikette de mutlaka bulunması gerektiği keyfiyeti artık resmi makamların da gündeminde.

Renkli ve renksiz gazlı içecekler ve kolada bulunması kaçınılmaz olduğunu bildiğimiz alkol konusunda, eski tebliğde ‘alkolsüz içeceklerde etil alkol’ diye nitelendirilen kısım, “üretimin doğasından kaynaklanabilecek etil alkol” diye değiştirilmişti. Avrupa ve Türkiye gıda kodeksinde yıllardır alkolsüz adı ile satışa sunulan gazlı içeceklerde alkol sınırı % 0.3 olarak uygulanmaktadır. Bugün ülkemizde ise durum Müslümanları sevindirici bir boyuta gelmiştir.

Basından edindiğimiz bilgiye göre ;

Gıda etiketlerinde Bakanlığın yeni uygulaması ile alkol ibaresi artık yer alacak. Yönetmelikte zorunlu hale getirilen bir düzenleme ile ‘alkol içerir’ ifadesi bileşenler için de zorunlu hale getiriliyor.

Gıdanın üretimi ve hazırlanmasında kullanılan ya da son üründe bulunan etil alkol için, en az 3 mm punto büyüklüğündeki karakterler kullanılarak “alkol içerir” ifadesinin etikette yazılması zorunlu hale getirilecek. Alkol katılmasının yanı sıra ürünün aroma olarak karıştırılmasında bile alkol içerdiği net olarak etiketinde görülebilecek.

MevcutTebliğdeki “üretimin doğasından kaynaklanabilecek etil alkol” ifadesi ne kadar gülünç?. Ne kadar eğreti bir ifade idi? Sanki üretimin doğasındaki etil alkolle, dışarıdan konan etil alkol tabiyatları, muhtevaları bakımından farklı şeyler. Yani üzüm şırasında oluşan alkol üretimin doğasından kaynaklandığı için meşru oluyordu, ama şekerli suyun içerisine alkolde eritilmiş üzüm esansı konursa meşru olmuyordu.

Müslüman tüketici bilmelidir ki ister Amerika’ da yaşasın, ister Avrupa’ da yaşasın, isterse Türkiye gibi bir İslam ülkesinde yaşasın şartlarda ve tehlikelerde bir fark olmuyordu; fakat artık helal yaşam sistemi içerisinde mecbur olduğumuz helal lokma, helal gıda hususunda Müslümanların uyanışı, bilinçlenmesi, şuurlanması devletin ilgili kurumlarını da bu konulara karşı daha duyarlı kararlar almasına sebep olmuştur.

Elhamdülillah diyoruz. Helal lokma, helal gıda hususunda muzdarip olduğumuz bir husus daha giderilecek diye ümit ediyoruz.

Comments are closed.