HALAL DUNYA MARKETLERİ NEDİR?
Halal Dunya Marketlerinde Ne Bulunur, Ne Bulunmaz?
Yusuf İSMAİLOĞLU-HDM Sorumlusu
Günlük gereksinimlerimiz olan gıda ve ihtiyaç maddelerini tüketirken haram ve şüpheli durumlara düşmememiz için, ihtiyaçlarımızı helal ve tayyib bir üretim sisteminde üretilmiş ürünlerden temin edebileceğimiz, raflarında GİMDES sertifikasına sahip ürünleri bulunduran alternatif yeni bir alışveriş merkezi olan ’’Halal Dunya Market’’ zincirleri, bir ihtiyaçtan doğmuştur.Yakın zamana kadar, Müslümanlar hangi yiyeceğin helal, hangi yiyeceğin haram olduğuna kolayca karar verebiliyordu. Kur’an ve sünnet bize kolayca anlaşılabilecek kurallar bildirmiştir. Yakın zamanımızda, bizim dışımızda gelişen gıda endüstrisi ise, gittikçe yaygınlaşmış, klasik yiyecek ve içeceklerimiz dahi yeni teknolojilerle üretilir duruma gelmiştir. Her gün yediğimiz ekmek gibi. Bunun yanında bilinmeyen yeni gıda çeşidi ortaya çıkmıştır. Kola, çiklet, ketçap, mayonez ve marşmellov, gdo, yapay et gibi. Bu durum Müslüman tüketiciyi kolayca çözemediği iki soru ile karşı karşıya bırakmıştır:
1.BİZE SUNULAN YİYECEK VE İÇECEKLER HELAL Mİ?
2.BİZE SUNULAN YİYECEK VE İÇECEKLER SAĞLIĞA UYGUN MU?
İkinci soruya cevap bulmakta zorluk çekilmiyor. Zira bu konuda Müslümanı gayrimüslimi çalışma yapmakta. İnternette bile konuyla ilgili pek çok sayfaya ulaşmak mümkün olmakta. Bu araştırmalarda genellikle, her türlü alerjik astım, kanser bağışıklık sistemi ve çocukların beyinsel gelişimlerine menfi etkiler yapabilecek katkı maddeleri üzerinde durulmaktadır. Maalesef Müslümanların bu sahada ciddi çalışmalarına rastlayamıyoruz. Birinci soruya gelince, katkı maddelerinin ve endüstriyel gıda maddelerinin ‘Helal mi, Haram mı?’ sorusuna kesin ve tam cevap verebilmek ciddi çalışmaların ve araştırmaların yapılmasını gerektirir. Bunun için İslam ilim adamları, doktorlar, gıda mühendisleri, ziraat mühendisleri, veterinerler ve kimyagerlerden oluşan Müslümanlarla işbirliği yaparak, gerekli içtihatları ortaya koymak zorundadırlar.
2005 yılında kurulan GİMDES, 2009’dan itibaren uluslararası geçerliliği olan Türkiye’nin ilk helal sertifikalama kurumu oldu. İlerleyen zaman içinde tüketicilerin helal sertifikalı ürünlere kolay bir şekilde ulaşma talebleri, GİMDES’ten onaylı ve GİMDES’in kabul edebileceği helal sertifikalarına sahip ürünlerin satılacağı “Uluslararası Halal Dunya Marketleri zinciri” fikrinin ortaya çıkmasına vesile olmuştur.
Bir sosyal proje olarak, Aralık 2011 tarihi itibariyle “Uluslararası Halal Dunya Marketleri Birliği“ adı altında faaliyet gösterecek market zincirlerinin ilk halkaları GİMDES denetim ve gözetiminde İstanbul’da hizmete girmiştir. Bu gün Yurt genelinde talep ve ilgi artarak devam etmektedir.
Günlük gereksinimlerimiz olan gıda ve ihtiyaç maddelerini tüketirken haram ve şüpheli durumlara düşmememiz için, ihtiyaçlarımızı helal ve tayyib bir üretim sisteminde üretilmiş ürünlerden temin edebileceğimiz, raflarında GİMDES sertifikasına sahip ürünleri bulunduran alternatif yeni bir alışveriş merkezi olan ’’Halal Dunya Market’’ zincirleri, bir ihtiyaçtan doğmuştur.Uluslararası sertifikalandırma kurumu GİMDES’in denetiminde tüm GİMDES helal ve tayyib sertifikalı ürünleri bir çatı altında toplayan ’’Halal Dunya Marketleri’’ şuurlu Müslüman kardeşlerimizin helal ve tayyib arayışı yoğunlaştıkça şubelerin sayısı da hızla artmaktadır. Bu marketler Müslümanların helal ürün bulmasına hizmet eden önemli müesseselerdir. Helal ve tayyib ürün bulmakta zorluk çeken halkımıza büyük kolaylıklar sağlayan, Halal Dünya Marketler zinciri 50 şubeye yaklaşmaktadır.
Bizler maalesef yıllardır Türkiye’de yaşayan insanlar olarak hep marketlerin Müslümanların kontrolünde olduğunu düşünüyorduk. Şu an hangi markete girerseniz girin, dünyanın çeşitli yerlerinden ithal edilmiş ürünleri raflarda görebilirsiniz. Müslümanlar kendi inanç sistemleri içinde tayyib ve helal olan gıdalarla beslenmek zorundadırlar. GİMDES olarak bu marketlerle ticari bir bağlantımız olmamakla birlikte, isim hakkını ücretsiz vermek karşılığında, sadece denetleme yetkimiz bulunmaktadır.
Peki, GİMDES bu marketleri açmak isteyenlerden ne istiyor? İsim hakkı olarak para talep edecek mi? GİMDES Allahın rızasını kazanmayı ilk ve en önemli amaç olarak görmekte ve halka hizmetin hakka hizmet olduğu bilinci ile çalışmalarına devam etmektedir. Aynı şekilde GİMDES, bu konuda hizmet vermek isteyen kardeşlerimizin sadece Allah rızasını ön planda tutmalarını istemektedir.
Bu hususla ilgili ön şartları yerine getirebilecek bütün girişimci Müslüman kardeşlerimize kapılarımız sonuna kadar açık olacaktır. Ve Rızayı ilahi gereği, GİMDES hiçbir surette bu marketlerden isim hakkı olarak para talep etmeyecektir. Müracatlarınızı irtibat@gimdes.org adresine iletebilirsiniz.
Halal Dunya Marketlerinde Ne Bulunur, Ne Bulunmaz?
Bu marketlerde sağlığınıza ve dininize zarar verecek hiçbir zararlı katkı maddeli ürün bulunmamaktadır. Raflarda bulunan ürünlerin içeriğinde; ne olduğu bilinmeyen hayvan kökenli Jelatin, Sistain, Mono ve Digliserid’li ürünler bulunmaz. Sağlığa zararlı, sentetik tatlandırıcılı, aromalı, boyalı meşrubatlar, sakızlar, yoğurtlar bulunmaz. Monosodyum Glutomatlı, Sodyum Nitritli, Karragenanlı, Domuz enzimli, Domuz proteinli ürünler bulunmaz. İslami Helal kesim şartlarına uymayan et ürünleri bulunmaz. GDO’lu ürünler bulunmaz.
Halal Dunya Marketlerinin raflarında satılan tüm ürünler Gıda ve İhtiyaç maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) tarafından sertifikalandırılmış ve sürekli denetlenmektedır.
GİMDES’in sertifika verdiği onyedi bin çeşide ulaşan ürünlerin bulunduğu ’’Halal Dunya Marketleri’’nde bir ailenin neredeyse tüm ihtiyacını karşılayacak kadar ürün satılmaktadır. Halal Dunya Marketleri müslüman kardeşlerimizin helal ve tayyib gıda güvenliğini temsil etmektedir. Türkiyenin çeşitli il ve ilçelerinde ve online ile bulunduğunuz her yerden ulaşabilirsiniz. Helal ve tayyib şartlara haiz ürünleri kolayca temin edebileceğiniz eşsiz bir ortam hazırlanmıştır.
Halkımızın Halal Dunya Marketlerine sahip çıkması gerekmektedir. Eğer bu gün açılan marketlerimize sahip çıkılmazsa yarın yediklerimizden ve içtiklerimizden şikâyet etme hakkımızı da kaybederiz. Öncelikle kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak için bu marketlerimizi seçmek görevimiz olduğu gibi yakınlarımızı, komşularımızı ve çevremizi de bu marketlerimizle tanıştırmak da görevlerimiz arasında olmalıdır.
Helal Lokmanın bütün Müslüman toplumu kucaklayabilmesi için önümüzde katedeceğimiz önemli ve uzun bir yolumuz daha var. Bu dönemi de ihlas, sabır, sadakat, kalbi ve fiili dualarımızla aşacağımıza inanıyorum.