GİMDES Yayınları

Yeni Dünya Düzeni ve Helal Gıda

Dergi Abonelik

SORULAR SİTESİ

Tescilli Logolarımız

GİMDES.org eBülteni

* = doldurulması zorunludur

tarafından desteklenmektedir MailChimp!

Film Tabakalı Tablet İlaçlarımızda da Domuz Tehlikesi…

filimtablet
FİLM TABAKALI TABLET İLAÇLARIMIZDA DA DOMUZ TEHLİKESİ…
Hastalandığımızda Doktorumuzun reçete yazacağı kapsul ilaçlardan nasıl fellik fellik kaçtığımızı bilen bilir. Doktorumuzun yazmak istediği filim tabakalı tablet şeklindeki ilçlarımız ise ne alemde bakalım dedik. Keşke bakmaz olaydık diyecek durumlarla karşılaştık.
Sağlık Bakanlığının, bazı üniversitelerin ve ilaç firmalarının bu konularla ilgili internet ortamında yayınlamakta oldukları resmi bilgi kaynaklarına dayanarak elde ettiğimiz bilgilerde Müslüman bir hastaya sunulmak üzere üretilen tablet ilaçlarda dahi onun dini inanç hassasiyeti dikkate alınmamaktadır.

Tabletlerde üç tehlikeli durum sözkonusu. Birinci husus ilacın aktif maddesi haram unsurlardan oluşabilir. İkinci husus aktif madde ile birlikte kullanılan dolgu ve kitleleri birarada tutacak yardımcı maddeler haram unsurlardan olabilir.Üçüncü husus flim tabaka dediğimiz çekirdek kitlenin üzerindeki tabaka haram unsurlardan oluşabilir

KAPLAMA METODLARI VE ÇEŞİTLERİ

1 — Şekerle kaplama
2 — Film veya lâk ile kaplama
3 — Bağırsakta çözünen kaplama

1.ŞEKERLE KAPLAMA (Kazanda şekerli draje hazırlama) : En eski ve ençok kullanılan drajeleme usulüdür. Genellikle tablet üzerindeki kaplamanın kalınlığı 2-5 mm arasındadır. Bundan dolayı kaplanmış bir tablet kaplanmamış tabletin 2 misline yakın bir ağırlık gösterir. Draje haline getirilecek tabletler kolayca kaplanmaları için bombeli ve ince kenarlı olmalıdır. Draje yapımına geçmeden önce tabletler elenip tozlarından temizlenmelidir.

KAPLAMA İŞLEMLERİ VE TABAKALARI

a) Alt kaplama (koruyucu kaplama tabakası)
b) Şeker kaplama tabakası
c) Renk kaplama tabakası
d) Parlatma

a) ALT KAPLAMA: Tabletlerin üzerine küçük partiler halinde şeker, jelatin, arap zamkı ihtiva eden sıvı ilave edilip tabletlerin her tarafı ıslatılır. Tabletler kurumaya başlayınca üzerlerine şe¬ker tozu, nişasta, talk, gomarabik gibi maddeler ihtiva eden bir toz serpilir. Tabletler tamamen tozlanınca sıcak veya soğuk hava akımı ile kurutulur.

Alt tabaka kaplaması iki basamaklı bir işlemdir Birinci basamak sıcak alt tabaka şurubunun (akasya veya jelatin içeren) uygulanmasını içerir. Bu aşamada, tabletler üzerine bir alt tabaka tozu (kalsiyum karbonat, talk, kaolin, nişasta ve akasya gibi materyaller içeren) serpilir. Takip eden basamak “düzleştirme” olarak bilinir.

b) ŞEKER KAPLAMA ؛ Kuruyan tabletler temizlenmiş ka¬zana konularak şekerle kaplamaya başlanır. Bunun için şurup kullanılır. Kazan çalıştırılır, az miktar şurup ilave edilir. Ve tabletler serbest hareket edinceye kadar döndürmeye devam edilir. Çekirdekler serbest halde dönmeye başlayınca sıcak hava akımı verilir. Çekirdekler tozlanıncaya kadar bu işleme devam edilir. Tozlanınca tekrar şurup verilir.Tabletlerin kenarları tam kaplanıncaya kadar bu işlemlere devam edilir. İşlem tamamlandıktan sonra tabletler kazandan alınıp kurutulur. Alt tabaka kaplamaları yüksek miktarda talk, kalsiyum karbonat, kalsiyum sülfat, kaolin ve titanyum dioksit gibi dolgu maddeleri içermektedir. Yardımcı film yapıcılar olarak akasya, jelatin veya selüloz türevleri de kaplamanın bütünlüğünü sağlamak amacıyla kullanılabilmektedir

c) RENK KAPLAMA: Draje imalatının en zor safhasıdır. Boya şurup içine karıştırılır. Boya olarak suda çözünen ve gıda sanayiinde kullanılan boyalar kullanılır. Amaranth, eritrosin, tartarazin, indigotin, klorofil, pigmentler en çok kullanılanlardır. Şurup miktarı ancak çekirdekler ıslanacak kadar olma¬lıdır. Drajeler serbest halde dönmeye başlayınca sıcak hava verilir. Drajeler fazla tozlanmadan sıcak havayı kesmelidir. Şurup verilmesi ve drajelerin kurutulması 5 dakika içinde yapılmalıdır. Bu işlemler bittikten sonra parlatmaya geçilir.

d) PARLATMA ؛ Tabletler parlatma kazanına konur. Benzin, benzen, xylol, toluol, karbontetraklorür veya bunların karışımı içinde mumlar eritilip tabletlerin üzerine yeterli miktar¬da serpilir ve tabletler döndürülür. Parladıktan sonra tavalara çıkarılır kuruması için etüve konur

.
e) Cila tabakası
Şeker kaplamanın tamamlanabilmesi için renk tabakasının cilalanması gerekmektedir.
Genellikle cila dilüe bir mum çözeltisidir (balmumu, karnauba mumu, kandelilla mumu vs.).
Şellak ve mumların alkollü karışımları da cilalama amacıyla kullanılmaktadır.

2.FİLM KAPLAMA veya LÂKLAMA : Şeker kaplamanın uzun sürmesi, kaplamanın tablete fazla ağırlık yüklemesi dolayısıyla tabletlerin daha hafif ince ve saydam polimer tabakaları ile kaplanılması ortaya konmuştur. Film kaplama püskürtme usulü ile yapılır. Püskürtme çok kısa aralıklarla ve yüzlerce defa yapılır. Her püskürtmeden sonra sıcak hava verilir. îstenen kalınlık elde edilinceye kadar işlem yapılır. Bu esnada yapışma olursa talk veya magnesiumstearat ilave edilir. Kaplama bitince tabletler kurutulur.

3.BAĞIRSAKTA ÇÖZÜNEN KAPLAMA (Enteric Coa¬ting) Tabletlerin midede dağılmadan bağırsaklara geçmesini temin için üzerlerine mide sıvısında çözünmeyen maddeler kaplanır. Bu amaçlarla tabletlerin üzerini kaplamak için ençok şellak ve selüloz asetil ftalat kullanılır.

Bu bilgiler Sağlık Bakanlığının, bazı üniversitelerin ve ilaç firmalarının bu konularla ilgili internet ortamında yayınlanmakta olan resmi bilgi kaynaklarından alınmıştır.
Müslüman bir hastaya sunulmak üzere üretilen tablet ilaçlarda dahi onun dini inanç hassasiyeti dikkate alınmamaktadır.

Yukarıda görüldüğü gibi tablet üretiminde %90 haram kökenli olduğu bilinen jelatin kullanılabilmektedir. Etil alkol, Şellak, titan dioksit gibi yardımcı maddeler kullanıldığı gibi aktif maddelerde enzimler, karaciğer, pankreas ekstratları, Sistain, magnesiumstearat gibi domuz ağırlıklı olmak üzere hayvan kökenli maddeler kullanılmaktadır. Ancak eczanelerden satın aldığımız ilaçların hiçbirinin prospektisinde bu bilgiyi bulmamız mümkün değildir.

Şimdi can alısı sorumu soruyorum;

“Bir Müslüman olarak ilaçlarımdan her hangi birisinin domuz veya herhangi bir hayvan veya alkol katkılı ise bunu öğrenmek , bilmek hakkına sahip değilmiyiz?.

Başta bizi temsil etmek zorunda olan Sağlık Bakanlığı olmak üzere Üniversiteler, İlaç firmaları, Doktorlar ve Eczacılar Müslümanların inançlarına uygun ilaç ürettirmek , üretmek ve reçetelere yazmak zorunda değilmidirler?. Hala Müslümanlar bu ülkede üçüncü sınıf vatandaş olarak görülüyorsa ki bu görüş artık demode olmuş bir görüş. Müslümanlar bu ülkenin üçüncü sınıf vatandaşı değil birinci sınıf vatandaşıdır. Bunu herkes bilmelidir.

Bu görüşümüzü destekleyen Müslümanlardan isteğimiz ilgili kurumlara mektuplar, mailer, telefonlar ederek bu temel hakkımızı aramaları ve sorgulamalarıdır.

Bütün bu açıklamalardan sonra Peygamberimiz (s.a.v)’ ın birkaç hadisini burada zikretmek istiyorum.

“Şüphesiz ki, Allah (c.c) hem hastalık, hemde onu tedavi eden ilaç indirmiştir.”
“Her hastalık için bir deva yaratmıştır. O halde kendinizi tedavi edin, haram ile tedavi olmayın”. (Ebu Davud)

“Şüphesiz ki Allah sizin şifanızı size haram kıldığı şeylerde kılmamıştır”. (Buhari, İbn Mes’ud (r.a)’ dan rivayet edilmiştir.

filimtablet

Comments are closed.