GİMDES Yayınları

Yeni Dünya Düzeni ve Helal Gıda

Dergi Abonelik

SORULAR SİTESİ

Tescilli Logolarımız

GİMDES.org eBülteni

* = doldurulması zorunludur

tarafından desteklenmektedir MailChimp!

17 RAMAZAN DÜNYA HELAL GÜNÜNE HAZIRLANIYORUZ…

17 RAMAZAN DÜNYA HELAL GÜNÜNE HAZIRLANIYORUZ… 

2013 yılında GİMDES’in önerisi, WORLD HALAL COUNCİL’in bütün dünya Müslümanlarının kutlaması arzusu ile başlattığı DÜNYA HELAL GÜNÜ’nün bu yıl 6.sını kutlayacağız. Bu yıl dünyada ve ülkemizde Dünya Helal Gününü daha coşkulu daha görkemli olarak kutlamaya hazırlanıyoruz. WHC üyeleri geçen yıllar, ülkelerinde ayrı ayrı etkinliklerle Dünya Helal günü’nü kutlamışlardı. Bizim ülkemizde de GİMDES, Dünya Helal Vakfı ve Halal Dunya Marketleri şubeleri , önderliğinde Toç Bir-Sen gibi birçok Sivil Toplum Kuruluşu çeşitli etkinliklerle bu günü kutlamıştık.

Hicri 1439, Miladi 2018 yılımızda Ramazan ayımız 16 Mayısta başlayacak inşaallah. Rabbimiz hayırlı, huzurlu ve bereketli kılsın. 1 Haziran Cuma günü ise 17 Ramazan’da Dünya Helal günümüzü kutlayacağız.

Miladi 2013 yılında internet siteleri üzerinden bütün dünyaya yapılan açıklamada, “Dünya Helal Gününün, 100 yıldır unutulmaya yüz tutmuş, Helal lokma sorumluluğumuzu bize unutturmayacağını düşünerek, hep birlikte Allah’ın ipine sarılarak, lokmamızın helale doğru daha çok yakınlaşmasına ve hayatımızın helalleşmesine önemli katkı sağlayacağını ümit ediyoruz.

Neden 17 Ramazan?

Çünkü helal konusundaki ilk ayet olan Enfal Suresinin 69. ayeti hicri 624, Ramazanın 17. günü, İslam ve küfrün ilk savaşı olan Bedir Savaşında nazil oldu. Peki, ayet-i kerimede Rabbimiz ne diyor?

“Artık elde ettiğiniz ganimetten helâl ve tayyib olarak yiyin ve Allah’tan korkun! Şüphesiz ki Allah, Gafurdur (çok bağışlayandır), Rahîmdir (çok merhamet edendir).” 

İnsan bedeni, altın ve zümrütten yapılmış bir saray da olabilir, çer çöpten teşekkül etmiş bir derme çatma yapı da olabilir. Bu beden binasının inşası ise, yiyip içtiklerimizle doğrudan ilgilidir. Sağlıklı bir ruh hali ve olgun bir insanda, ancak helal gıdadan beslenen bir beden bütününde bulunabilir.

Gıda terörü’ne maruz kalan insanlar, sonrasında, çevremizde her an gördüğümüz gibi, her türlü teröre gıda olmaktadır.

Yani sağlıklı, olgun, hamiyetli, vatanperver, dindar bir nesil inşa etmek istiyorsak, işe yiyip içtiklerimizin helal ve tayyib mi, haram mı olduğu konusundan başlamalıyız. Tayyib yani güzel insanlar istiyorsak, tükettiğimiz gıdaların helal ve tayyib yoldan kazanılmış ve Allah’ın haram kılmadığı ürünlerden olmasına dikkat etmeliyiz.

Yani bu iki kavramı dünyamıza, kafa ve kalbimize yerleştirmeliyiz. Helal ve Tayyib.

Bu, kimseye tuhaf gelmesin. Her meselede, din üzerinden siyasete evrilen bir konu gibi anlaşılıp yanlış yorumlar yapılmasın. Bu durum, İslam’ın her meselesinde olduğu gibi, fıtratla alakalıdır. Dinin sadece Müslümanlara emrettiği bir konu olmaktan öte, bütün insanlığın selameti için Yaradanın yarattıklarına sunduğu yaşam reçetesidir.

İnsanın önünde iki seçenek vardır; insan ya kendi heva ve hevesinin esiri olacaktır, ya da Allah’ın emrettiğini yapacak, yasak ettiklerinden kaçacak ve bütün kâinatın sahibi olan Allah’ın vaadettiği Cennet nimetlerine kavuşacaktır. Aklı yerinde olan insan, ikincisini seçecektir.

İslamiyet’i yaşama gayreti içerisinde olan herkes, helal gıda konusunda bir farkındalık daha oluşturan bu çalışmaya destek olmalı ve daha önemlisi kendi hayatında bu meseleye daha bir dikkat etmelidir. Kendinize şu soruyu sorun: “En son ne zaman, yediğim yemeğin içeriğinde haram madde var mı yok mu diye sordum?”

Çünkü “Öyle devir gelecek ki, insanoğlu, aldığı şeyin helalden mi, haramdan mı olduğuna hiç aldırmayacak. Böylelerinin hiçbir duası kabul edilmez.” Halbuki, hele bu zamanda bütün dünyanın, bütün Müslümanların ve bütün insanlığın sizin duanıza ihtiyacı var.”

Bu gün için GİMDES olarak yapmayı düşündüğümüz etkinlikler:

KUTLAMA PROGRAMI

1. Halal Dunya Marketleri ile helal iftar sofraları kurmak ve stand açıp GİMDES, DHV ve 17 Ramazan Günü ile ilgili tanıtımlar yapmak, o güne ait materyaller dağıtmak (balon, broşür v.s)

2. Gönüllüleri organize ederek Suriye, Arakan, Filistin gibi ülkelerin birinde 5 bin kişilik “Helal iftar” sofraları düzenlemek (Gönüllülere duyurarak onları da bu organizasyona desteklemelerini sağlamak)

3. STK’lara, medya kuruluşlarına, kamu kurumlarına günün anlam ve önemini anlatan tebrik mesajları göndermek

4. WHC üyelerine ve diğer helal sertifikalama kurumlarına günün anlam ve önemini anlatan tebrik mesajları göndermek

5. Sosyal hesaplardan duyurular ve tweet çalışmaları yapmak

6. Market olmayan illerde gönüllüler aracılığı ile iftarlar düzenlemek.

7. Devlet erkanı, Belediyeler , Valilikler gibi resmi makamlara da günün anlam ve önemini anlatan tebrik mesajları göndermek

8 . World Halal Day amblemi çıkartmalı yapılıp gençlere dağıtılarak gençlerin sahiplenmesi sağlanacak.

9 . Çeşitli meydanlara Dünya Helal Gününüz mübarek olsun diye afişlerin asılması sağlanacak

10 . Sosyal medya çalışmaları

a) Facebook: 4 milyon kişinin üye olduğu gruplarda Dünya Helal Günü tebrik paylaşımlarının yapılması

b) Twitter: 17 Ramazan #‎WorldHalalDay‬‬‬‬‬ hastag açılarak Türkiye gündemine Dünya Helal Gününün getirilmesi,

11 . Çeşitli illerde Dünya Helal Günü münasebetiyle Helal gıdanın önemiyle ilgili broşürler dağıtılması

Bu günü kutlamak isteyen kurum ve kuruluşlarımız bizleri, etkinlikleri konusunda, bilgilendirirlerse yurtiçi ve dünya kamu oyuna yapacağımız haberlerde değerlendirme fırsatını buluruz.

GİMDES-GÖNÜLLÜ GİMDES GENÇLİĞİ

 

11/04/2018

Comments are closed.